Čokoládová bábovka s červeným Kampotským korením
Ingrediencie – cesto
- 300 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia (možno použiť aj sušené)
- 110 ml mlieka
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 100 g masla
- 2 žĺtky
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička citrónovej kôry
Ingrediencie – náplň
- 95 g masla
- 85 g čokolády s 70% podielom kakaa
- 35 g kakaa
- Červený kampotský korenie
- 145 g cukru
Ingrediencie – posyp
- 100 g lieskových orechov
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice medu
Postup
1. Do mierne ohriateho (nie horúceho) mlieka rozdrobte droždie, premiešajte s lyžičkou cukru, posypte hladkou múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 10 minút.
2. Do misy si odvážte múku, po okrajoch osoľte, uprostred vytvorte jamku, nalejte vykvasený kvások z droždia (alebo nasypte sušené droždie s cukrom, pridajte mlieko), nasypte zvyšok cukru, škoricu a začnite miešať. Pridajte žĺtky a maslo. Až suroviny vymiesite na hladké cesto (ručne, mixérom alebo pekárňou), ľahko posypte hladkou múkou, prikryte utierkou, nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť.
3. Medzitým nasekajte lieskové orechy. V kastróliku alebo vo vodnom kúpeli rozpustite maslo, vypnite sporák a pridajte cukor. Nechajte rozpustiť, odstavte z ohňa, prisypte čokoládu, kakao, kampotské korenie a nechajte vychladnúť.
4. Cesto po hodine vyvaľkajte na tenký obdĺžnikový plát. Stierkou natrite na cesto vychladnutú náplň takmer až po okraje. Posypte nasekanými orechmi, malú časť nechajte na posypanie navrchu. Na dlhšej strane začnite rolovať čo najtenšiu roládu, snažte sa utiahnuť, vznikne pevne zvinutý valček. Ostrým nožom valček pozdĺžne rozrežte napoly. Vzniknuté dva pramene obmotajte okolo seba ako povraz.
5. Pripravte si formu na bábovku, vyložte ju papierom na pečenie s presahmi. Preneste do formy, prípadne mierne pritlačte dlaňami, aby sa zmestila. Navrchu posypte zvyškom nasekaných lieskových orechov a nechajte ešte cca pol hodiny dokysnúť.
6. Zapnite rúru na 175 °C. Vykysnutú bábovku pečte vo vyhriatej rúre približne 35 minút. Ak rúra veľmi pripeká zhora, prikryte po zlatistom zapečení bábovku alobalom, aby sa nepripálila do konca pečenia. Po vybratí z rúry ihneď potrite predpripraveným rozpusteným maslom s medom.
Dobrú chuť!
Autorka: marketa_v_troube

