Recepty

Valentýnský recept: snídaňový bagel

Recepty

Valentínsky recept: raňajkový bagel

Ingrediencie na 20 kusov 500 g hladkej múky 7 g sušeného droždia 2 lyžice krupicového cukru 1 čajová lyžička soli trochu oleja 300–320 ml vlažnej vody štipka tmavého červeného Kampotského korenia Na dozdobenie môžete použiť napríklad semienka slnečnice alebo sezamu. Postup 1. Do misy dajte droždie, lyžičku cukru, 100 ml vlažnej vody, premiešajte a nechajte vzejdúť kvások. Potom k nemu prilejte ešte 200 ml teplej vody a nakoniec pridajte múku a soľ. 2. Vypracujte hladké cesto. Ak by bolo cesto husté, prilejte ešte zvyšok vody. Z dobre spracovaného cesta vytvarujte guľu, ktorú dajte do misy vymastenej olejom. Zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Cesto môžete pripraviť aj v domácej pekárni. Použite program Cesto. 3. Predhrejte si rúru na 220 °C (teplovzdušnú na 200 °C). 4. Akonáhle cesto vykysne, tvarujte z neho guľôčky (veľkosť podľa toho, aké veľké bagely chcete mať) a položte ich na pomúčenú pracovnú dosku. Do stredu guľôčky zapichnite varechu a krúživými pohybmi po doske vytvoríte dôlek či očko. Keď majú všetky bagely dierky, zakryte ich utierkou a nechajte približne pol hodiny kysnúť. 5. Vo väčšom širokom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte lyžičku cukru. Sporák potom stlmte, vložte do nej postupne bagely (do hrnca asi 4 kusy) a každú stranu pol minúty povarte. Vyberte dierkovanou naberačkou a bagely položte na plech s papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte semienkami podľa vlastnej chuti. Dajte ich do rúry a pečte približne 20-25 minút. Tip autorky receptu Ako náplň som zvolila údený tvaroh vyšľahaný so smotanou, štipkou soli a jedinečným a neobyčajným korením– a to ideálne Kampotské tmavé červené korenie. Jeho chuť má podtóny exotiky a úžasnú ovocnú vôňu a je jemne nasladlý. Rada s ním pracujem nielen pri slaných jedlách, ale aj pri mojich špeciálnych dezertoch či zmrzline a marmeláde. Úžasne dopĺňa chute ostatných ingrediencií. V mojej náplni sa spája s údeným tvarohom, pršutom a domácim syrom.   Dobrú chuť! Autorka: Kristina Mucskováholka.od.plotny
Cizrnové tyčinky

Recepty

Cícerové tyčinky

Ingrediencie na 4 porcie 1 balenie cíceru Bonduelle Vapeur 70 g čerstvého smotanového syra (Lučina, Gervais, Palouček) 1 menšia mrkva (30 g olúpaná) 50 g celozrnnej špaldovej múky 15 g strúhaného parmezánu 1 plná lyžica chia semienok 1 čajová lyžička na jemno nakrájaného tymiánu 1 rovná lyžička údenej papriky ½ lyžičky sušeného cesnaku ½ lyžičky prášku do pečiva čerstvo mleté čierne Kampotské korenie Kampotská soľ Dip 3 plné lyžice tvarohu 1 lyžica nakrájanej pažítky mleté čierne Kampotské korenie Kampotská soľ prípadne cesnak podľa chuti Čas prípravy: 20 minútČas pečenia: 50–55 minút Postup 1. Cícer sceďte a nechajte odkvapkať. Preložte do mixéra a pridajte čerstvý smotanový syr. Rozmixujte na pyré. 2. Mrkvu nastrúhajte najemno a vložte do misy. Pridajte cícerové pyré, múku, parmezán, chia semienka, tymián, údenú papriku, cesnak, prášok do pečiva, čerstvo mleté korenie a veľkú štipku soli. Zmes dôkladne premiešajte. 3. Cesto vytvarujte na papieri na pečenie do tvaru tehličky a potom rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 5–7 mm. Počas rozvaľkávania cesto oddeľujte od papiera. 4. Vyvaľkaný plát cesta preložte aj s papierom na plech a nakrájajte na prúžky hrubé asi 1–1,5 cm. Ak chcete tyčinky dlhšie, nebude treba krájať po dĺžke na polovicu, ak chcete skrátiť, prekrojte. Prúžky cesta od seba nijako neoddeľujte. 5. Pečte pri 180 °C približne 40–45 minút. Potom tyčinky na plechu otočte a dopečte 10–15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť. 6. V miske premiešajte tvaroh, nakrájanú pažítku, soľ a prípadne pretlačený cesnak. Preložte do čistej misky, posypte korením a podávajte s tyčinkami.   Dobrú chuť! Autor: Bonduelle
Fazolové brownie cookies

Recepty

Fazuľové brownie cookies

Ingrediencie na 20 kúskov 1 balenie červených fazulí Bonduelle 1 vajce 60 g trstinového alebo kokosového cukru 50 g mandľovej múky 30 g špaldovej celozrnnej múky 30 g holandského kakaa ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva 1 čajová lyžička vanilkového extraktu 50 g tmavej čokolády tmavo červený Kampotský korenie Na ozdobu tmavá čokoláda nasekané pistácie, sušené ovocie podľa chuti a fantázie Doba prípravy: 30 minútDoba pečenia: 30 minút Postup 1. Fazuľe preložte do sitka, prepláchnite vodou a nechajte dobre odkvapkať. 2. Fazuľe preložte do mixéra a spolu s vajcom mixujte do hladkého pyré. 3. Fazuľové pyré premiešajte s cukrom, mandľovou aj špaldovou múkou, kakaom, práškom do pečiva, vanilkovým extraktom a čerstvo drveným/mletým korením. Keď sú ingrediencie dobre premiešané, pridajte čokoládu nakrájanú na malé kúsky. 4. Oddelujte kúsky cesta a medzi dlaňami valkajte guľôčky. Sploštite ich do tvaru sušienky a ukladajte na plech vedľa seba. Počas tvarovania sušienok si priebežne umývajte ruky. Cesto je trochu lepkavé, preto je dobré mať čisté ruky, na ktoré sa cesto menej lepí. 5. Pečte pri 180 °C 25–30 minút. 6. Vychladnuté sušienky ozdobte čokoládou a posypte orechmi alebo ovocím podľa chuti a fantázie. 7. Uchovávajte uzavreté v krabičke v chlade. Spotrebujte do týždňa.   Dobrú chuť! Autor: Bonduelle  
Salát s pečenými bramborami a chřestem

Recepty

Šalát s pečenými zemiakmi a špargľou

Ingrediencie 1 kg zemiakov 400 g reďkoviek 2 stredné cibule olivový olej Čierne kampotské korenie Kampotská soľ 200 g nakladaného špargľa jarná cibuľka Zálievka 1,5 lyžice olivového oleja 2 lyžice hrubozrnnej horčice 2 lyžice balzamikového octu 1 lyžica worcesteru 4-5 lyžíc medu 6 lyžíc vody Postup 1. Najskôr si nakrájajte zemiaky (aj so šupkou). Pridajte nakrájané reďkovky, premiešajte s olivovým olejom, soľou a čiernym kampotským korením. 2. Dajte piecť na 200 °C približne 25–30 minút. Ku koncu pečenia pridajte cibuľu nakrájanú na mesiačiky. 3. Medzitým si pripravte zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií. 4. Upečené zemiaky, reďkovky a cibuľu premiešajte so zálievkou. 5. Pridajte nakrájaný nakladaný špargľu, posypte jarnou cibuľkou a môžete podávať.   Dobrú chuť! Autorka: Veronika JansováTasty Kitchen
Jahodový koláč pečený na grilu s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Jahodový koláč pečený na grile s červeným Kampotským korením

Ingrediencie kysnuté cesto ovocie podľa chuti, v našom prípade jahody mrvenička červený Kampotský korenie Príprava grilu a príslušenstva 1. Big Green Egg rozohrejte na cca 200 °C a vložte keramickú dosku, tzv. convEGGor. 2. Pripravte si liatinovú panvicu, ktorú vymastíte maslom. Postup 1. Cesto vyberte asi 1 hodinu pred pečením z chladničky a nechajte ho zohriať na izbovú teplotu. Potom ho rozvaľkajte na tenkú placku veľkosti liatinovej panvice alebo formy, v ktorej budete piecť. 2. Placku vložte do vymastenej formy, v našom prípade liatinovej panvice BGE. Jahody očistite a pozdĺžne prekrojte na polovicu, potom ich ukladajte na rozvaľkané cesto. 3. Bohato posypte mrveničkou. Opepřete červeným Kampotským korením. Pečte pri 200 °C približne 20 minút, do „zlatista“. 4. Nechajte krátko odpočinúť a krájajte na trojuholníky. Môžete podávať len tak alebo so zmrzlinou podľa chuti.   Dobrú chuť!
Košíčky z listového těsta s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Košíčky z lístkového cesta s červeným Kampotským korením

Ingrediencie – košíčky 1 plát maslového lístkového cesta 25 g masla 250 g jahodového džemu 200 g smotany na šľahanie stužovač šľahačky (nemusí byť) červený Kampotský korenie maliny práškový cukor na posypanie Ingrediencie – jahodový džem cca 1,5 kg zrelých čerstvých jahôd cca 350 g trstinového cukru šťava z jedného citróna čerstvo mleté  červené Kampotské korenie cca 50 ml balzamikového octu Postup na košíčky 1. Na pracovnej ploche si rozložte plát lístkového cesta. Pravítkom si dlhšiu stranu rozdeľte na štyri diely, kratšiu na tri. Nakoniec ostrým nožom rozdeľte cesto na 12 častí. 2. Rúru si predhrejte na 180 °C. Na sporáku rozpustite maslo a dôkladne si vymastite formu na muffiny. Do každého otvoru vložte jeden obdĺžnik z lístkového cesta tak, aby okraje trochu presahovali, a vložte do rúry. 3. Pečte asi 20 minút alebo kým košíčky nebudú zlatohnedé. Po vychladnutí každý košíček naplňte jednou alebo dvoma lyžičkami džemu. 4. Zo smotany si vyšľahajte do polotuha šľahačku a lyžičkou ňou ozdobte každý košíček. Ak chcete, aby vám šľahačka pevne držala tvar a neroztekala sa do strán, použite jeden sáčok stužovača šľahačky. Nakoniec navrch dajte malinu a posypte práškovým cukrom a čerstvo mletým korením. Jahodový džem si môžete buď kúpiť, alebo si ho pripraviť doma. Ak si zaobstaráte džem hotový, stačí do neho pridať čerstvo mleté červené korenie a všetko spolu premiešať. Recept bude o to jednoduchší. Ja mám pár pohárov domáceho džemu vždy pripravených v špajzi, pridávam recept aj naň, je vynikajúci. Postup na džem 1. Osušené jahody preložte ideálne do nízkeho nerezového alebo medeného hrnca s hrubým a čo najväčším dnom. Zrelé jahody nie je potrebné krájať, ale môžete ich rozmačkať vidličkou. 2. Za stáleho miešania potom niekoľko minút trpezlivo čakajte, kým sa voda neodparí a priebežne odstraňujte penu, ktorá sa tvorí na povrchu. 3. Potom jahody pokvapkajte citrónovou šťavou z jedného citróna, pridajte časť odmeraného cukru a ochutnajte, či je dosladenie dostatočné. Za stáleho miešania potom ešte chvíľu pokračujte v odparovaní prebytočnej vody, až sa vám za vareškou bude tvoriť cestička. 4. To už je správna konzistencia, ktorú potrebujete dosiahnuť. Džem dochuťte korením a balzamikovým octom, naplňte do čistých pohárov a uzavrite viečkom. Prípadne môžete pre istotu sterilizovať (cca 20 minút pri 80 °C).   Dobrú chuť! Autorka: kavarenska.povalecka
Focaccia s bílým Kampotským pepřem

Recepty

Focaccia s bielym Kampotským korením

Ingrediencie – focaccia 500 g hladkej múky 400 ml vody ½ droždia (ak nezohnáte čerstvé, tak balíček sušeného) Sea Salt Flakes 40 ml olivového oleja Ingrediencie – pesto z medvedieho cesnaku 20 g medvedieho cesnaku 15 g parmezánu 20 g olivového oleja 10 g píniových orieškov 2 g slnečnicových semienok soľ podľa chuti biely Kampotský korenie Postup 1. V mise od robota si rozpustíte vo vlažnej vode nadrobené čerstvé droždie. Prisypte múku a zapracujte. 2. Veľmi riedke cesto pomocou stierky vyklopte na dosku a pripravte si rovno tvrdú stierku. Na dosku nedávajte múku, chceme, aby cesto bolo riedke. Následne cesto tvrdou stierkou na doske prevaľujte a zapracovávajte. Stierku používajte, pretože na rukách sa takto riedke cesto veľmi lepí. Dajte si záležať, čím dlhšie vydržíte cesto spracovávať, tým viac sa uvoľní lepok a teda bude cesto krásne jemné a vláčne. My sme sa naučili, že s cestom je nutné si pohrať, takmer sa s ním pomilovať. Väčšinou takto spracovávame cesto minimálne 10 min. 3. Do misy od robota (alebo inej) nalejte cca 20 ml olivového oleja a do nej dajte spracované cesto. Misu s cestom zafreshujte potravinárskou fóliou, prípadne prikryte čistou utierkou a dajte na cca 40 min kysnúť na teplé miesto tak, aby bolo plné bubliniek. 4. Nakysnuté cesto odlepte od bokov misy. V mise boky cesta vytiahnite, čo to ide, a spájajte. Následne cesto v mise preklopte tak, aby spojené boky ležali dole. Cesto znova prikryte fresh fóliou či utierkou a dajte ešte raz kysnúť na ďalších 40 minút. 5. Ak máte pekáč/plech s nepriľnavým dnom, nalejte na dno cca 10 ml olivového oleja (podľa veľkosti pekáča) a rozotrite ho aj do strán. Ak nie, potom vystelte pekáč papierom na pečenie a až potom naň nalejte cca 10 ml oleja. My sme rozdelili cesto na 2 polovice, aby sme urobili 2 rôzne príchute. 6. Placku začnite v pekáči prstami tvarovať, prilievajte ďalších cca 10 ml oleja a končekmi prstov zapracujte olej do už vytvarovanej placky. Na každú pridajte čokoľvek podľa chuti. My na prvú do jamiek zapichli rozmarín a nastrúhali na ňu pecorino syr. Na druhú sme dali nakrájané ančovičky naložené v oleji a tú najlepšiu cibuľku na svete. 7. Cibuľku urobte tak, že na lyžici olivového oleja osmažíte na panvici cibuľu nakrájanú na polmesiace. Akonáhle bude cibuľa zlatistá, pridajte lyžicu balzamikového octu a lyžicu javorového sirupu. Premiešajte, osoľte a dve minúty spoločne opečte. Obe druhy prikryte znova fresh fóliou a dajte na teplé miesto nakysnúť (aspoň pol hodiny). 8. Medzitým si rozohrejte rúru, ak vám to rúra dovolí, potom sa nebojte pokojne na 250 °C a pečieme 12–14 minút alebo kým nie je focaccia na povrchu krásne zlatistá. Nakoniec polejeme povrch zvyšným olejom z misy, necháme pár minút odpočinúť, vyklopíme na mriežku, kde musí focaccia úplne vychladnúť. Nikdy nekrojíme pečivo teplé, inak sa zrazí. 9. Pokračujte cesnakovým pestom. Do mažiara vložte piniové oriešky a slnečnicové semienka. Palicou búchaním kolmo k dnu mažiara rozdrvte obe suroviny na kašičku. Pridajte listy medvedieho cesnaku, ktoré taktiež najprv pobúchajte a následne začnite trieť o dno a steny koncom paličky, kým nebudú listy na kašičku. Pridajte nastrúhaný syr pecorino, prilievajte olej a neustále trieť paličkou, aby sa rozomleli všetky suroviny. Osoľte, okoreňte, prípadne kvapnite pár kvapiek citrónovej šťavy. 10. Na dozdobenie môžete použiť napríklad pecorino, parmezán, rozmarín, sladkokyslú cibuľku, 1 lyžičku olivového oleja, 1 červenú cibuľu, 1 lyžicu balzamikového octu, 1 lyžicu javorového sirupu alebo ančovičky. Je to na vašich chutiach.   Dobrú chuť! Autor: lubojatzky_couple
Pečený fenykl s parmezánem s černým Kampotským pepřem

Recepty

Pečený fenikel s parmezánom a čiernym kampotským korením

 Ingrediencie 3 –4 hlávky feniklu olivový olej čierny Kampotský korenie Kampotská soľ strúhaný parmezán (½ šálky až šálka) jarná cibuľka Postup 1. Predhrejte rúru na 180 °C. Skráťte stonky feniklu a odložte bokom(zelené vňať/listy budete potrebovať). Fenikel nakrájajte vertikálne na cca 0,8 mm–1 cmhrubé časti, vyjde približne 4 plátky.2. Na spodok plechu nalejte olivový olej, naň položte fenikel a znovu pokvapkajte olivovým olejom. Jemne osoľte, ale nie príliš,pretože parmezán je sám o sebe dosť slaný, a okoreňte Kampotským čiernym korením.3. Dajte piecť do rúry na približne 35 minút, potom posypte strúhaným parmezánom avložte späť na 3 minúty. Nakoniec môžete ešte trochu okoreniťčerstvo mletým korením a pridať nakrájanú jarnú cibuľku a feniklové listy.4. Môžete podávať takto samostatne, napríklad s dipom, alebo ako prílohu k steaku či pečenej zelenine.   Dobrú chuť! Autorka: kardamomma.cz
Čokoládová babka s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Čokoládová bábovka s červeným Kampotským korením

Ingrediencie – cesto 300 g hladkej múky 20 g čerstvého droždia (možno použiť aj sušené) 110 ml mlieka 2 lyžice kryštálového cukru 100 g masla 2 žĺtky ½ lyžičky soli 1 lyžička mletej škorice 1 lyžička citrónovej kôry Ingrediencie – náplň 95 g masla 85 g čokolády s 70% podielom kakaa 35 g kakaa Červený kampotský korenie 145 g cukru Ingrediencie – posyp 100 g lieskových orechov 2 lyžice masla 2 lyžice medu Postup 1. Do mierne ohriateho (nie horúceho) mlieka rozdrobte droždie, premiešajte s lyžičkou cukru, posypte hladkou múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 10 minút.2. Do misy si odvážte múku, po okrajoch osoľte, uprostred vytvorte jamku, nalejte vykvasený kvások z droždia (alebo nasypte sušené droždie s cukrom, pridajte mlieko), nasypte zvyšok cukru, škoricu a začnite miešať. Pridajte žĺtky a maslo. Až suroviny vymiesite na hladké cesto (ručne, mixérom alebo pekárňou), ľahko posypte hladkou múkou, prikryte utierkou, nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť.3. Medzitým nasekajte lieskové orechy. V kastróliku alebo vo vodnom kúpeli rozpustite maslo, vypnite sporák a pridajte cukor. Nechajte rozpustiť, odstavte z ohňa, prisypte čokoládu, kakao, kampotské korenie a nechajte vychladnúť.4. Cesto po hodine vyvaľkajte na tenký obdĺžnikový plát. Stierkou natrite na cesto vychladnutú náplň takmer až po okraje. Posypte nasekanými orechmi, malú časť nechajte na posypanie navrchu. Na dlhšej strane začnite rolovať čo najtenšiu roládu, snažte sa utiahnuť, vznikne pevne zvinutý valček. Ostrým nožom valček pozdĺžne rozrežte napoly. Vzniknuté dva pramene obmotajte okolo seba ako povraz.5. Pripravte si formu na bábovku, vyložte ju papierom na pečenie s presahmi. Preneste do formy, prípadne mierne pritlačte dlaňami, aby sa zmestila. Navrchu posypte zvyškom nasekaných lieskových orechov a nechajte ešte cca pol hodiny dokysnúť.6. Zapnite rúru na 175 °C. Vykysnutú bábovku pečte vo vyhriatej rúre približne 35 minút. Ak rúra veľmi pripeká zhora, prikryte po zlatistom zapečení bábovku alobalom, aby sa nepripálila do konca pečenia. Po vybratí z rúry ihneď potrite predpripraveným rozpusteným maslom s medom.   Dobrú chuť! Autorka: marketa_v_troube