Domáca majonéza s bielym kampotským korením

Ingrediencie

  • 200 ml olivového oleja Pomace alebo extra light (alebo repkového oleja)
  • 1 celé vajce najlepšie z domáceho chovu
  • 1 čajová lyžička hrubozrnnej soli (alebo 1/2 čajovej lyžičky kuchynskej soli alebo 1 ančovička)
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička v mažiari drveného bieleho Kampotského korenia

Voliteľné

  • 1 čajová lyžička cukru (medu)

Iba ak môžete použiť cukor, potom už to ale nie je bez cukru, ale rovnako výborná majonéza.

Postup

1. Všetko dajte do nádoby, ponorte tyčový mixér až na dno. Mixér zapnite na najvyšší výkon a nechajte ho úplne dole, nehýbte s ním.

2. Až sa od dna začne zdvíhať emulzia, vydržte a stále nechajte tyčový mixér pri dne.

3. Keď bude väčšina emulzie okolo hlavice stúpať nahor, až potom môžete pomaly vysunúť hlavicu nahor. Potom môžete pomaly premiešať a mixovať celým obsahom, kým sa všetok olej nespojí s emulziou.

4. Nakoniec stierkou všetko z hlavice zotrite do nádoby a domácu majonézu si dochuťte soľou a korením podľa chuti.

5. Nakoniec všetko prelejte do uzatvárateľnej nádoby a môžete uchovávať v chladničke, kde vydrží maximálne 10 dní.

Tip autorky receptu

Môže sa vám stať, že tyčový mixér vytiahnete o chvíľu skôr alebo máme pod hlavicou vzduch, majonéza sa nespojí a v nádobe vám zostanú dve oddelené emulzie. Tu je jedna rýchla pomoc. Vyberte tyčový mixér, vyklepte do nádoby k oleju a emulzii jedno celé vajce a postup zopakujte. Tentokrát vydržte a hlavicu vyberte o chvíľu neskôr, než prvýkrát. Nestalo sa, že by niekomu tento trik nezabral.

 

Dobrú chuť!

Autorka: Mari Klee