Recepty

Domácí majonéza s bílým Kampotským pepřem

Recepty

Domáca majonéza s bielym kampotským korením

Ingrediencie 200 ml olivového oleja Pomace alebo extra light (alebo repkového oleja) 1 celé vajce najlepšie z domáceho chovu 1 čajová lyžička hrubozrnnej soli (alebo 1/2 čajovej lyžičky kuchynskej soli alebo 1 ančovička) 1 čajová lyžička dijonskej horčice 1 čajová lyžička citrónovej šťavy 1 čajová lyžička v mažiari drveného bieleho Kampotského korenia Voliteľné 1 čajová lyžička cukru (medu) Iba ak môžete použiť cukor, potom už to ale nie je bez cukru, ale rovnako výborná majonéza. Postup 1. Všetko dajte do nádoby, ponorte tyčový mixér až na dno. Mixér zapnite na najvyšší výkon a nechajte ho úplne dole, nehýbte s ním. 2. Až sa od dna začne zdvíhať emulzia, vydržte a stále nechajte tyčový mixér pri dne. 3. Keď bude väčšina emulzie okolo hlavice stúpať nahor, až potom môžete pomaly vysunúť hlavicu nahor. Potom môžete pomaly premiešať a mixovať celým obsahom, kým sa všetok olej nespojí s emulziou. 4. Nakoniec stierkou všetko z hlavice zotrite do nádoby a domácu majonézu si dochuťte soľou a korením podľa chuti. 5. Nakoniec všetko prelejte do uzatvárateľnej nádoby a môžete uchovávať v chladničke, kde vydrží maximálne 10 dní. Tip autorky receptu Môže sa vám stať, že tyčový mixér vytiahnete o chvíľu skôr alebo máme pod hlavicou vzduch, majonéza sa nespojí a v nádobe vám zostanú dve oddelené emulzie. Tu je jedna rýchla pomoc. Vyberte tyčový mixér, vyklepte do nádoby k oleju a emulzii jedno celé vajce a postup zopakujte. Tentokrát vydržte a hlavicu vyberte o chvíľu neskôr, než prvýkrát. Nestalo sa, že by niekomu tento trik nezabral.   Dobrú chuť! Autorka: Mari Klee
Rybí filet se zeleninou a bílým Kampotským pepřem

Recepty

Rybie filety so zeleninou a bielym kampotským korením

Ingrediencie 400g filetu z morského vlka alebo akejkoľvek bielej ryby 450g sezónnej zeleniny Kampotská soľ biely Kampotský korenie 4 lyžice olivového oleja Postup 1. Vodu privedieme do varu. Zeleninu blanšírujeme al dente – cca 5 minút (krátko ponoríme do horúcej vody a potom prudko ochladíme v ľadovej vode) a scedíme. 2. Pripravíme si panvicu. Rybu okoreníme, na panvicu pridáme cca lyžicu oleja a opečieme filety z oboch strán do zlatista. Pridáme blanšírovanú zeleninu a môžeme podávať! 3. Na záver dochutíme olejom, bielym Kampotským korením a soľným kvetom z Kampotu. Tip autora receptu Rybu začíname restovať stranou, ktorú chceme podávať – teda najprv kožou. Množstvo je uvedené pre 2 porcie a príprava vám nezaberie viac než 20 minút!   Dobrú chuť! Autor: Matteo De Carli
Pečená dýně s bílým Kampotským pepřem

Recepty

Pečená tekvica s bielym kampotským korením

Ingrediencie 1 menšia tekvica Hokkaidó hrst obľúbených byliniek (tymian, rozmarín) 1 lyžica olivového oleja soľ (môžeme použiť napríklad kvetovú soľ) biely Kampotský korenie Ingrediencie na jogurtový dip 1 grécky jogurt 1 menší strúčik cesnaku soľ biely Kampotský korenie Postup 1. Tekvicu umyte, rozkrojte na polovicu, vydlabte a nakrájajte na mesiačiky. Dajte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte soľou, korením a pridajte pár vetvičiek tymianu. Pečte na 180-200°C približne 35–40 minút. 2. Pripravte si jogurtový dip. Zmiešajte grécky jogurt so soľou, korením a 1 menším strúčikom cesnaku pretlačeného na jemno. 3. Na tanier dajte mesiačiky upečenej tekvice, posypte rozdrobenou fetou, môžete posypať praženými tekvicovými semienkami a čerstvou petržlenovou vňaťou. 4. Podávajte s jogurtovým dipom.   Dobrú chuť! Autorka: Tasty Kitchen
Uzená lanýžová aioli s bílým Kampotským pepřem

Recepty

Údená lanýžová aioli s bielym Kampotským korením

Ingrediencie 1 hlava cesnaku 2 lyžice olivového oleja soľ biely Kampotský korenie 2 žĺtky 1 lyžička dijonskej horčice 2 lyžice citrónovej šťavy 2 dl údeného oleja 1 malý čierny lanýž (odporúčame Lanýže od Markéty) Postup 1. Cesnak upečte so soľou, korením a olivovým olejom. 2. V miske zmiešajte žĺtky s citrónovou šťavou, dijonskou horčicou, soľou a korením. 3. Do tejto zmesi pomaly prilievajte údený olej a zapracovávajte ho. 4. Pridajte pastu z upečeného cesnaku. 5. Všetko premiešajte a podávajte s nastrúhaným lanýžom.   Dobrú chuť! Autor: Petr Pejřimovský
Carpaccio z tuňáka s burratou, cherry rajčaty a bílým Kampotským pepřem

Recepty

Carpaccio z tuniaka s burratou, cherry paradajkami a bielym kampotským korením

Ingrediencie 400 g tuniaka 125 g burrata (odporúčame MozzarellArt) 8 ks cherry paradajok pažítka soľ biely Kampotský korenie extra panenský olivový olej Postup 1. Tuniaka nakrájajte na tenké plátky a dajte na tanier. Nakrájajte paradajky a položte ich na tuniaka. 2. Lyžicou rozdrobte burratu a pridajte ju k tuniakovi. Nakrájajte pažítku a dajte ju na tanier. 3. Dochutite extra panenským olivovým olejom, vločkami soli a bielym Kampotským korením. 4. Podávajte ako príjemné privítanie na začiatok grilovania.   Dobrú chuť! Autor: Matteo de Carli
Krém z pečeného květáku s bílým Kampotský pepř, karamelizovaným květákem, blanšírovaným chřestem a uzenými mandlemi

Recepty

Krém z pečeného karfiolu s bielym Kampotským korením, karamelizovaným karfiolom, blanšírovaným špargľom a údenými mandľami

Ingrediencie 500 g karfiolu 100 g bieleho špargle 100 g zeleného špargle 2 ks bielej cibule 6 strúčikov cesnaku 1 l plnotučného mlieka 125 g masla 50 g údených mandlí 30 ml olivového oleja 2 ks bobkového listu 5 ks nového korenia 1 g drveného rascu biely Kampotský korenie muškátový oriešok soľ Postup 1. Karfiol upečte v rúre do hneda na 180 °C asi 30 minút až 1 hodinu. Potom nakrájajte na tenké plátky. Bielu cibuľu a cesnak olúpte a tiež nakrájajte na tenké plátky. 2. Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej s 50 g masla a pridajte nakrájanú cibuľu a karfiol, pár minút opečte a dochuťte štipkou soli a korenia. Pridajte cesnak, krátko opečte a všetko zalejte plnotučným mliekom. 3. Pridajte bobkový list, nové korenie, drvený rasce, osoľte a okoreňte. Varíme úplne do mäkka, 30 minút až jednu hodinu. Potom polievku dôkladne spolu s 50 g masla rozmixujte na hladký krém. Preceďte cez jemné sito a dochuťte soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. 4. Surový karfiol rozdeľte na ružičky, nakrájajte na polovice a opečte dozlatista na rozohriatej panvici s trochou repkového oleja. Pridajte maslo a dochuťte soľou a korením. Dopečte v rúre na 150 °C–180 °C asi 10 až 15 minút. 5. Zelený a biely špargľu škrabkou olúpte, odkrojte drevnaté konce a nakrájajte na polovice. Blanšírujte v osolenej vriacej vode asi 2–3 minúty, potom okamžite schlaďte ľadovou vodou. Pred podávaním premiešajte s rozpusteným maslom, osoľte a okoreňte. Polievku podávajte s údenými mandľami.   Dobrú chuť! Autor: Ladislav Floreán
Předkrmové satay provoněné Asií od Tomáše Mrvíka ze SOHO

Recepty

Predjedlo satay voňajúce Áziou od Tomáša Mrvíka zo SOHO

Ingrediencie Ingrediencie jednotlivých komponentov nájdete v postupe Satay Kuracie Na marinádu použite 1 lyžičku kurkumy, 1 lyžičku koriandrových semienok, 2 lyžice oleja, kúsok nastrúhaného zázvoru, 2 strúčiky cesnaku nasekaného najemno, 2 lyžice sójovej omáčky a biely Kampotský korenie. Kuracie mäso nakrájajte na tenké prúžky a marinujte v pripravenom náleve. Hovädzie Marinádu pripravte z 1 lyžice nastrúhaného zázvoru, 1 lyžice sezamového oleja, 2 lyžíc pomarančovej šťavy s kôrou, 1 lyžičky palmového cukru, 2 lyžíc sójovej omáčky a čierny Kampotský korenie. Hovädzí roštenec alebo rump steak nakrájajte na tenké plátky a marinujte v pripravenom náleve. Krevety Na marinádu budete potrebovať 1 ks citrónovej trávy nasekanej najemno, chilli papričku nasekanú najemno, 2 lyžice olivového oleja, 2 nasekané strúčiky cesnaku a červený Kampotský korenie. Krevety olúpte a odstráňte črievko. Nakrájané napoly marinujte v marináde. Prílohy Arašidová omáčka Fantastickú omáčku, ktorú poznáme z Kambodže, na grilované satay pripravte z nasledujúcich surovín. 2 šálky nesladeného kokosového mlieka, 2 lyžičky červenej kari pasty, 2 lyžičky papriky, 8 lyžíc arašidového masla, 3 lyžice cukru a soľný kvet. Kokosové mlieko zohrejte v malom kastróle. Pridajte červenú kari pastu, papriku, arašidové maslo, cukor a soľ, všetko dobre premiešajte. Omáčku podávajte pri izbovej teplote. Chrumkavý šalát Jedinečný chrumkavý šalát ku grilovaným satay si pripravte jednoducho z nakrájanej zelenej olúpanej papáje nakrájanej na prúžky, little gem šalátu, mrkvičky a jarných cibuliek. Ďalej pridajte hrsť nasekaného koriandra, 1 ks nasekanej chilli papričky a hrsť mungo klíčkov. Šalát premiešajte a posypte sezamom a kešu orechmi. Dresing z kokosového mlieka Ku satay si môžete pripraviť aj dresing z kokosového mlieka. Zmiešajte 100 ml kokosového mlieka, 1 lyžičku kari pasty, 1 lyžicu rybej omáčky, 2 lyžice sójovej omáčky, limetkovú šťavu z jednej limetky, 1 lyžicu palmového cukru a 2 nastrúhané strúčiky cesnaku. Ananásová salsa Poslednou prílohou bude ananásová salsa z grilovaného ananásu. Očistenú polovicu ananásu nakrájajte na štvrtiny a ugrilujte. Následne ananás roztlačte a zmiešajte s nasekanou červenou feferónkou, hrsťou nasekanej mäty, červenou cibuľou nasekanou najemno, olivovým olejom, limetkovou šťavou z jednej limetky, soľou a červeným Kampotským korením.   Dobrú chuť! Autor: Tomáš Mrvík
Grilované kokosové maso s tempehem ze zeleného hrášku a zeleninou

Recepty

Grilované kokosové mäso s tempehom zo zeleného hrášku a zeleninou

Ingrediencie (4 porcie) 400 g čerstvej sezónnej zeleniny (paprika, cuketa, baklažán, paradajky, mrkva, sladké zemiaky) 600 g kokosového mäsa – dužina z mladého kokosu Wild & Coco 200 g tempehu zo zeleného hrachu Wild & Coco sojová omáčka kari čerstvé bylinky (napr. koriander) pekánové alebo iné veľké orechy extra panenský olivový olej biely Kampotský korenie soľný kvet Postup 1. Marinujte krátko kúsky kokosovej dužiny s kari korením. 2. Marinujte tempeh so sójovou omáčkou. 3. Nakrájajte sezónnu zeleninu, pridajte soľ, orechy, olivový olej a biely Kampotský korenie. 4. Zeleninu položte na gril, vedľa nej marinovaný kokos a tempeh. 5. Priebežne všetko na grile otáčajte a postupne zložte. 6. Poukladajte na tanier pinzetou všetky ingrediencie spolu – vytvoríte „šalát“. 7. Pridajte čerstvé bylinky a soľný kvet. 8. Vychutnajte si čerstvé, zdravé, chutné a výživovo skvelé jedlo!   Dobrú chuť! Autor: Mateo De Carli
Hřebenatky se zeleným jablkem a omáčkou s vermutem

Recepty

Hrebenatky so zeleným jablkom a omáčkou s vermutom

Ingrediencie (2 porcie) 1 balenie hrebenatiek (Boxxi) šťava z polovice citróna 1 dcl sladkého vermutu (bianco) 2 žĺtky ½ jablka Granny Smith ½ masla 2 čajové lyžičky kaviáru (najlepšie červeného) soľ biely Kampotský korenie Postup 1. Najskôr si prepusťte maslo. V kastróliku na miernom ohni maslo zohrejte a hlavne s ním nemiešajte, pomocou lyžice zbierajte biely škralúp, kým maslo nebude úplne priezračné. 2. Polovicu jablka očistite od jadierok a nakrájajte na tenké plátky, tie na prúžky a nakoniec na malé kocky. Jablko pokvapkajte asi polovicou lyžičky citrónovej šťavy, lyžičkou vermutu, pridajte malú štipku soli a premiešajte. 3. Do kovovej misy oddelte dva žĺtky, pridajte veľkú lyžicu citrónovej šťavy, 1 dcl vermutu a štipku soli. Pomocou metličky vyšľahajte do peny. Na sporáku priveďte k varu vodu v menšom kastróliku. Zmes opäť šľahajte, ale tentokrát nad parou z vody a pomaly prilievajte prepustené maslo. Šľahajte len 30 sekúnd, potom zložte z pary a pokračujte v šľahaní mimo paru. Tento postup opakujte, kým omáčka nezhustne. 4. Mušle osušte papierovou utierkou. Odtrhnite bočný sval mušle, ako vidíte na fotografii. Ten je tuhý. Na panvici rozohrejte veľkú lyžicu prepusteného masla a naozaj horúce maslo vložte mušle. Opekajte maximálne minútu z každej strany. Ide o zlatú farbu, ale vo vnútri musia mušle zostať lesklé a šťavnaté. 5. Na tanier dajte lyžicu ochuteného jablka, dve poriadne lyžice krémovej omáčky a na ňu opečené mušle, ktoré dozdobíte kaviárom.   Dobrú chuť! Autorka: Lea Skálová
Mufloní hřbet s pyré z topinamburu, kroketami, pečeným česnekem, pálenou šalotkou a houbovo-jalovcovou omáčkou

Recepty

Mufloní chrbát s pyré z topinamburu, krokety, pečeným cesnakom, pálenou šalotkou a hubovo-jalovcovou omáčkou

Ingrediencie (2 porcie) 400 g muflonieho chrbta 200 g olúpaných topinamburov Biely, červený a čierny korenie Olivový olej Casas de Hualdo Cornicabra Ingrediencie – mäso 2 lyžice olivového oleja Casas de Hualdo Cornicabra 2 čajové lyžičky čierneho korenia 1 čajová lyžička dijonskej horčice 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate Ingrediencie – pyré mlieko 10 guľôčok bieleho korenia soľ Ingrediencie – omáčka 400 ml hovädzieho vývaru 1 lyžica sušených húb 10 guľôčok borievok 10 guľôčok červeného korenia 50 ml smotany 50 ml koňaku 30 g masla soľ Ingrediencie – krokety 200 g zemiakov varného typu C hrubá múka 1 vajce 1 čajová lyžička červeného kampotského korenia hladká múka, rozšľahané vajce, strúhanka na obaľovanie Ingrediencie – prílohy 1 strúčik cesnaku 1 väčšia šalotka 1 lyžica olivového oleja Casas de Hualdo Cornicabra soľ biely kampotský korenie K podávaniu Sea Salt Flakes trocha nasekanej petržlenovej vňate Postup 1. Mäso očistite, posypte čajovou lyžičkou drveného korenia, vložte do vákuovacieho vrecka, pridajte 2 lyžice olivového oleja a zaviažte do vákuovej fólie. 2. Topinambury očistite (vkladajte ich do vody s šťavou z polovice citróna). Následne vložte do vriacej osolenej vody a varte do mäkka. 3. Uvarené topinambury rozmixujte s bielym korením a mliekom. Pridajte toľko mlieka, aby vzniklo husté pyré. 4. Zemiaky uvarte do mäkka, nechajte vychladnúť, potom nastrúhajte najemno, pridajte vajce, drvené červené korenie a postupne pridávajte hrubú múku. 5. Vypracujte mierne lepkavé cesto, z ktorého vytvorte guľôčky, ktoré obaľte v klasickom trojobalu. 6. Krokety predpečte v oleji rozpálenom na 150 °C asi 5 minút. Len aby sa prehriali, stuhli, nie aby získali zlatistú farbu. 7. Vývar spolu s korením a hubami povarte do hustej konzistencie, pridajte koňak, smotanu a opäť prevarte. Pred podávaním prepasírujte, ohrejte a na záver pridajte a na vypnutom sporáku vmiešajte maslo. 8. Šalotku olúpte, nakrájajte na štvrtiny, cesnak iba rozpolte. Pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte, kým cesnak nezmäkne a na povrchu nebude zlatý. Posypte trochou drveného korenia. Šalotka bude mäkká, ale bez farby. Preto ju opáľte flambovacou pištoľou. 9. Takto máte všetko predpripravené, aby ste mohli všetko len rýchlo dokončiť, ohriať, usmažiť. 10. Mäso pripravíme metódou sous-vide pri 57 °C na 1 hodinu 15 minút. 11. Akonáhle bude mäso uvarené, vyberte ho z vrecka, osušte a prudko opečte na olivovom oleji. 12. Po opečení potrite horčicou a obalte v zmesi nasekanej petržlenovej vňate a lyžice drveného čierneho korenia. Nechajte aspoň 3 minúty odpočívať. 13. Medzitým ohrievajte pyré a omáčku. Opečte krokety do zlatista. Cesnak a šalotky ohrievajte v rúre. 14. Podávajte na horúcom tanieri, najprv pyré, potom nakrájané mäso, krokety, cesnak, šalotku a pridajte omáčku. Na záver mäso osoľte Sea Salt Flakes a celý pokrm posypte trochu na hrubo nasekanou pažítkou.   Dobrú chuť! Autor: David v kuchyni
Rajčatová polévka s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Paradajková polievka s červeným Kampotským korením

Ingrediencie – paradajková polievka 2 lyžice olivového oleja 2 žlté cibule 2 strúčiky cesnaku ½ chilli papričky 200 g čerstvých cherry paradajok 20 g trstinového cukru 700 ml zeleninového (alebo iného) vývaru 1 plechovka drvených paradajok v konzerve 1 lyžica Doppio Concentrato 1 čajová lyžička sušenej bazalky (ak máte čerstvú bazalku, tým lepšie) soľ červený Kampotský korenie Ingrediencie – bazalkové pesto 6 g bazalky 10 g pecorina 25 g olivového oleja 7 g píniových orechov 7 g slnečnicových semienok štvrtina strúčika cesnaku soľ podľa chuti biely Kampotský korenie Postup 1. Do stredného hrnca nalejte olej, až bude rozhorúčený, vložte do neho nadrobno nakrájanú cibuľu a nechajte ju trochu viac ako zesklovatieť. K cibuli pridajte nasekaný cesnak nahrubo a chilli papričku nakrájanú nadrobno. Spoločne opražte, kým sa cesnak krásne nerozvonia. 2. Začnite s pridávaním cherry paradajok, ktoré máme nakrájané na polky. Jednu polku po druhej začnite pridávať reznou stranou do hrnca, vytvorte pre paradajky miesto cez cibuľu, cesnak a chilli tak, aby sa paradajka dotýkala dna hrnca a nemala pod sebou už opečenú zeleninu.  3. Následne rovnomerne posypte celé dno hrnca cukrom a nechajte paradajky opiecť a cukor skaramelizovať. Akonáhle budú paradajky zospodu krásne zlatisté (čo znamená, že prebehol proces karamelizácie, ktorý dodá množstvo chuti), paradajky stlačte vidličkou tak, aby z nich vytekla šťava. Ešte dve minúty opražte, prilejte vývar, drvené paradajky a doppio concentrato. Všetko spoločne povarte.  4. Polievku rozmixujte v mixéri (prípadne tyčovým mixérom) a prepasírujte cez sitko. Osoľte, okoreňte, prípadne pridajte trochu cukru alebo naopak kyslosť pomocou červeného vinného octu. 5. Do dokonalého mažiaru Pepper..field vložte najskôr cesnak. Paličkou búchaním kolmým na dno mažiara rozdrvte cesnak na kašičku. Potom do mažiara dajte píniové oriešky a slnečnicové semienka a opäť drťte. Pridajte nastrúhaný syr pecorino a trením paličkou rozomeliete.  6. Pridajte umyté a osušené listy bazalky, ktoré taktiež najskôr pobúchajte a následne začnite trieť o dno a steny koncom paličky, kým nebudú listy takmer na kašičku. Prilejte olej a neustále trieť paličkou, aby ste rozomleli všetky suroviny. Osoľte a okoreňte. 7. Na lyžičke olivového oleja osmažte cibuľu nakrájanú na polkolesá. Keď bude cibuľa zlatistá, pridajte lyžicu balzamikového octu a prípadne javorového sirupu. Premiešajte, osoľte a dve minúty spoločne opražte. 8. Polievku nalejte do taniera, navrch pridajte bazalkové pesto, najlepšiu cibuľku, plátky pecorina, trochu opražených slnečnicových semienok, píniových orieškov a na dozdobenie môžete použiť klíčky z červeného kapusty.   Dobrú chuť! Autor: lubojatzky_couple
Focaccia s bílým Kampotským pepřem

Recepty

Focaccia s bielym Kampotským korením

Ingrediencie – focaccia 500 g hladkej múky 400 ml vody ½ droždia (ak nezohnáte čerstvé, tak balíček sušeného) Sea Salt Flakes 40 ml olivového oleja Ingrediencie – pesto z medvedieho cesnaku 20 g medvedieho cesnaku 15 g parmezánu 20 g olivového oleja 10 g píniových orieškov 2 g slnečnicových semienok soľ podľa chuti biely Kampotský korenie Postup 1. V mise od robota si rozpustíte vo vlažnej vode nadrobené čerstvé droždie. Prisypte múku a zapracujte. 2. Veľmi riedke cesto pomocou stierky vyklopte na dosku a pripravte si rovno tvrdú stierku. Na dosku nedávajte múku, chceme, aby cesto bolo riedke. Následne cesto tvrdou stierkou na doske prevaľujte a zapracovávajte. Stierku používajte, pretože na rukách sa takto riedke cesto veľmi lepí. Dajte si záležať, čím dlhšie vydržíte cesto spracovávať, tým viac sa uvoľní lepok a teda bude cesto krásne jemné a vláčne. My sme sa naučili, že s cestom je nutné si pohrať, takmer sa s ním pomilovať. Väčšinou takto spracovávame cesto minimálne 10 min. 3. Do misy od robota (alebo inej) nalejte cca 20 ml olivového oleja a do nej dajte spracované cesto. Misu s cestom zafreshujte potravinárskou fóliou, prípadne prikryte čistou utierkou a dajte na cca 40 min kysnúť na teplé miesto tak, aby bolo plné bubliniek. 4. Nakysnuté cesto odlepte od bokov misy. V mise boky cesta vytiahnite, čo to ide, a spájajte. Následne cesto v mise preklopte tak, aby spojené boky ležali dole. Cesto znova prikryte fresh fóliou či utierkou a dajte ešte raz kysnúť na ďalších 40 minút. 5. Ak máte pekáč/plech s nepriľnavým dnom, nalejte na dno cca 10 ml olivového oleja (podľa veľkosti pekáča) a rozotrite ho aj do strán. Ak nie, potom vystelte pekáč papierom na pečenie a až potom naň nalejte cca 10 ml oleja. My sme rozdelili cesto na 2 polovice, aby sme urobili 2 rôzne príchute. 6. Placku začnite v pekáči prstami tvarovať, prilievajte ďalších cca 10 ml oleja a končekmi prstov zapracujte olej do už vytvarovanej placky. Na každú pridajte čokoľvek podľa chuti. My na prvú do jamiek zapichli rozmarín a nastrúhali na ňu pecorino syr. Na druhú sme dali nakrájané ančovičky naložené v oleji a tú najlepšiu cibuľku na svete. 7. Cibuľku urobte tak, že na lyžici olivového oleja osmažíte na panvici cibuľu nakrájanú na polmesiace. Akonáhle bude cibuľa zlatistá, pridajte lyžicu balzamikového octu a lyžicu javorového sirupu. Premiešajte, osoľte a dve minúty spoločne opečte. Obe druhy prikryte znova fresh fóliou a dajte na teplé miesto nakysnúť (aspoň pol hodiny). 8. Medzitým si rozohrejte rúru, ak vám to rúra dovolí, potom sa nebojte pokojne na 250 °C a pečieme 12–14 minút alebo kým nie je focaccia na povrchu krásne zlatistá. Nakoniec polejeme povrch zvyšným olejom z misy, necháme pár minút odpočinúť, vyklopíme na mriežku, kde musí focaccia úplne vychladnúť. Nikdy nekrojíme pečivo teplé, inak sa zrazí. 9. Pokračujte cesnakovým pestom. Do mažiara vložte piniové oriešky a slnečnicové semienka. Palicou búchaním kolmo k dnu mažiara rozdrvte obe suroviny na kašičku. Pridajte listy medvedieho cesnaku, ktoré taktiež najprv pobúchajte a následne začnite trieť o dno a steny koncom paličky, kým nebudú listy na kašičku. Pridajte nastrúhaný syr pecorino, prilievajte olej a neustále trieť paličkou, aby sa rozomleli všetky suroviny. Osoľte, okoreňte, prípadne kvapnite pár kvapiek citrónovej šťavy. 10. Na dozdobenie môžete použiť napríklad pecorino, parmezán, rozmarín, sladkokyslú cibuľku, 1 lyžičku olivového oleja, 1 červenú cibuľu, 1 lyžicu balzamikového octu, 1 lyžicu javorového sirupu alebo ančovičky. Je to na vašich chutiach.   Dobrú chuť! Autor: lubojatzky_couple