Ingrediencie – focaccia
500 g hladkej múky
400 ml vody
½ droždia (ak nezohnáte čerstvé, tak balíček sušeného)
Sea Salt Flakes
40 ml olivového oleja
Ingrediencie – pesto z medvedieho cesnaku
20 g medvedieho cesnaku
15 g parmezánu
20 g olivového oleja
10 g píniových orieškov
2 g slnečnicových semienok
soľ podľa chuti
biely Kampotský korenie
Postup
1. V mise od robota si rozpustíte vo vlažnej vode nadrobené čerstvé droždie. Prisypte múku a zapracujte.
2. Veľmi riedke cesto pomocou stierky vyklopte na dosku a pripravte si rovno tvrdú stierku. Na dosku nedávajte múku, chceme, aby cesto bolo riedke. Následne cesto tvrdou stierkou na doske prevaľujte a zapracovávajte. Stierku používajte, pretože na rukách sa takto riedke cesto veľmi lepí. Dajte si záležať, čím dlhšie vydržíte cesto spracovávať, tým viac sa uvoľní lepok a teda bude cesto krásne jemné a vláčne. My sme sa naučili, že s cestom je nutné si pohrať, takmer sa s ním pomilovať. Väčšinou takto spracovávame cesto minimálne 10 min.
3. Do misy od robota (alebo inej) nalejte cca 20 ml olivového oleja a do nej dajte spracované cesto. Misu s cestom zafreshujte potravinárskou fóliou, prípadne prikryte čistou utierkou a dajte na cca 40 min kysnúť na teplé miesto tak, aby bolo plné bubliniek.
4. Nakysnuté cesto odlepte od bokov misy. V mise boky cesta vytiahnite, čo to ide, a spájajte. Následne cesto v mise preklopte tak, aby spojené boky ležali dole. Cesto znova prikryte fresh fóliou či utierkou a dajte ešte raz kysnúť na ďalších 40 minút.
5. Ak máte pekáč/plech s nepriľnavým dnom, nalejte na dno cca 10 ml olivového oleja (podľa veľkosti pekáča) a rozotrite ho aj do strán. Ak nie, potom vystelte pekáč papierom na pečenie a až potom naň nalejte cca 10 ml oleja. My sme rozdelili cesto na 2 polovice, aby sme urobili 2 rôzne príchute.
6. Placku začnite v pekáči prstami tvarovať, prilievajte ďalších cca 10 ml oleja a končekmi prstov zapracujte olej do už vytvarovanej placky. Na každú pridajte čokoľvek podľa chuti. My na prvú do jamiek zapichli rozmarín a nastrúhali na ňu pecorino syr. Na druhú sme dali nakrájané ančovičky naložené v oleji a tú najlepšiu cibuľku na svete.
7. Cibuľku urobte tak, že na lyžici olivového oleja osmažíte na panvici cibuľu nakrájanú na polmesiace. Akonáhle bude cibuľa zlatistá, pridajte lyžicu balzamikového octu a lyžicu javorového sirupu. Premiešajte, osoľte a dve minúty spoločne opečte. Obe druhy prikryte znova fresh fóliou a dajte na teplé miesto nakysnúť (aspoň pol hodiny).
8. Medzitým si rozohrejte rúru, ak vám to rúra dovolí, potom sa nebojte pokojne na 250 °C a pečieme 12–14 minút alebo kým nie je focaccia na povrchu krásne zlatistá. Nakoniec polejeme povrch zvyšným olejom z misy, necháme pár minút odpočinúť, vyklopíme na mriežku, kde musí focaccia úplne vychladnúť. Nikdy nekrojíme pečivo teplé, inak sa zrazí.
9. Pokračujte cesnakovým pestom. Do mažiara vložte piniové oriešky a slnečnicové semienka. Palicou búchaním kolmo k dnu mažiara rozdrvte obe suroviny na kašičku. Pridajte listy medvedieho cesnaku, ktoré taktiež najprv pobúchajte a následne začnite trieť o dno a steny koncom paličky, kým nebudú listy na kašičku. Pridajte nastrúhaný syr pecorino, prilievajte olej a neustále trieť paličkou, aby sa rozomleli všetky suroviny. Osoľte, okoreňte, prípadne kvapnite pár kvapiek citrónovej šťavy.
10. Na dozdobenie môžete použiť napríklad pecorino, parmezán, rozmarín, sladkokyslú cibuľku, 1 lyžičku olivového oleja, 1 červenú cibuľu, 1 lyžicu balzamikového octu, 1 lyžicu javorového sirupu alebo ančovičky. Je to na vašich chutiach.
Dobrú chuť!
Autor: lubojatzky_couple