Hrachový krém s bielym Kampotským korením

Ingrediencie

Postup

1. Najprv si pripravte zeleninový vývar, ak doma nemáte už hotový. Na 2 lyžiciach rastlinného oleja opečte stopku zeleru nakrájanú na jemné polmesiace a jednu mrkvu nakrájanú na malé kocky. Keď bude oboje opečené dopolosvetla, pridajte žltú cibuľu nakrájanú najemno a opečte dozlatista. Farba = chuť. 

2. Zalejte 2 hrnčeky  studená voda. Pridajte 2 guľôčky nového korenia, 2 bobkové listy a 3 guľôčky čierneho korenia. K vývaru pridajte aj šupky z cibule (nie tú vrchnú špinavú vrstvu), ktoré vývaru dodajú zlatú farbu. Nechajte prebublávať 20 minút.

3. Medzitým, čo sa nám vývar varí, si nakrájajte 1 žltú cibuľu na jemno, nastrúhajte 3 strúčiky cesnaku zbavené klíčkov a nakrájajte 200 g údeného na kocky. Cibuľu orestujte v hrnci na oleji, potom k nej prisypte polovicu údeného. Oboje poriadne orestujte.

4. Prisypte balenie mrazeného hrášku. Do hrnca nalejte náš domáci precedený zeleninový vývar. Nalejte však nie všetko, trochu vývaru si nechajte pre prípad, že by bol krém príliš hustý a bolo by potrebné ho zriediť. Do hrnca nasypte cesnak a varte 5-10 minút, kým nie je hrášok mäkký.

5. Medzitým si opečte druhú polovicu údeného nasucho na panvici s nepriľnavým povrchom. Opekajte, kým nie je údené pekne opečené zo všetkých strán.

6. Obsah hrnca teraz rozmixujte. Ak máte blender, je to ideálne. Ak nie, použite tyčový mixér a prepasírujte cez sito. Krém následne poriadne osoľte, nebojte sa ani čerstvo mletého korenia a už vôbec nie dostatočného okyslenia pomocou citrónovej šťavy.

7. Polievku si môžete ozdobiť. Opečte si v toastovači alebo na panvici s trochou masla celozrnný toastový chlieb, nakrájajte ho na malé kocky. Na panvici s nepriľnavým povrchom opečte pár slnečnicových a tekvicových semienok.

8. Nakoniec do taniera nalejte hráškový krém, naň nasypte opečené údené, krutóny, semienka a vychutnajte si skvelú polievku.

 

Dobrú chuť!

Autor: lubojatzky_couple