Recepty

Chřestová polévka s petrželkovým pestem a bílým Kampotským pepřem

Recepty

Hryzátková polievka s petržlenovým pestom a bielym kampotským korením

Ingrediencie 500 g špargle 125 g póru 3 lyžice olivového oleja 900 ml vody biely Kampotský korenie podľa chuti Kampotská soľ podľa chuti smotana Petržlenové pesto 40 g petržlenu 50 g vlašských orechov 2 strúčiky cesnaku 40 g parmezánu soľ 2 –3 lyžice citrónovej šťavy 100 ml olivového oleja Postup 1. Na oleji orestujte na kúsky nakrájanú špargľu a pór. 2. Zalejte vodou a varte do zmäknutia. 3. Dochutíme soľou a bielym Kampotským korením. 4. Zjemnite smotanou. 5. Na záver pridajte petržlenové pesto, krutóny a môžete podávať.   Dobrú chuť! Autorka: Tasty Kitchen
Poctivý hovězí vývar s černým Kampotským pepřem

Recepty

Poctivý hovädzí vývar s čiernym Kampotským korením

Ingrediencie 2 morkové kosti predné hovädzie na polievku veltlínske zelené víno (cca 0,75 l) 2 lyžice oleja soľ, môže byť napríklad Kampotská hrubozrnná Čierny Kampotský korenie bobkový list 2 väčšie mrkvy 1 petržlen cesnak kedluben biela cibuľa celer jarná cibuľka Postup 1. Kosti a mäso položte na pekáč – osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Pečte v rúre pri 240 °C asi 30–40 minút, mäso potom vyberte a nakrájajte. Kosti vložte späť do rúry na ďalších 20 minút. 2. Tuk z pekáča zlejte a neskôr ho použite do omáčok. Kosti vložte do hrnca a zalejte studenou vodou. Z pekáča zoškrabte výpeky a prelejte ich do hrnca ku kostiam. 3. Koreňovú zeleninu položte na plech a pečte 15–20 minút. Potom ju hodte do hrnca, pridajte víno (na 15 litrov použijete približne celú fľašu) a zalejte studenou vodou. 4. Pridajte Kampotské korenie a ďalšie korenie, bobkový list, petržlenovú vňať, zostávajúcu zeleninu a varte na miernom ohni asi 9–16 hodín. Každú hodinu odoberajte penu, aby polievka nebola zakalená. Z toho istého dôvodu podlievajte vývar iba studenou vodou, ak je potrebné. 5. Hrniec nepokryte pokrievkou ani polievku nemiešajte, para musí unikať, nesmie sa v hrnci zrážať, aby vývar dýchal. 6. Po 16 hodinách je vývar excelentný! Preceďte ho cez sito. Zeleninu vyhadzujeme, čerstvú si pripravíme do polievky dusením na masle. Zemiaky nakrájané na kocky uvarte v osolenej vode a cesnak pečte v šupke 10–15 minút v rúre, potom ho rozbaľte a dajte na tanier s polievkou. Pred podávaním môžete posypať jarnou cibuľkou a pridať chilli. 7. Podľa chuti môžete do polievky pridať rezance – či už domáce, alebo kupované. Vývar vydrží dlho sceznený v chladničke, ale môžete ho tiež zmraziť, napríklad vo vaničke na kocky ľadu a potom ho kedykoľvek použiť do omáčok.   Dobrú chuť! Autorka: Nemehlo v kuchyni
Krémová chřestová polévka s černým Kampotským pepřem

Recepty

Krémová špargľová polievka s čiernym kampotským korením

Ingrediencie 10 hrubých bielych špargľových stoniek (ideálne na spotrebovanie pevných koncov) 1 biela cibuľa 1 veľký zemiak 3 strúčiky cesnaku maslo veľká hrsť parmezánu pohár bieleho vína (možno nahradiť vodou alebo vývarom) ½ smotany ¾ strúhaného muškátového orieška Čierne kampotské korenie Postup 1. Na masle orestujte do zlatista cibuľu s cesnakom a nakoniec aj muškátový oriešok, aby sa „rozvoňal“. 2. Zalejte vínom a nechajte chvíľu odpariť. 3. Vhoďte na kúsky nakrájanú, olúpanú špargľu a zemiak. 4. Zalejte tesne po okraj zeleniny vývarom alebo vodou a varte približne 15 minút do zmäknutia. 5. Všetko dôkladne rozmixujte, na záver vmiešajte hrsť parmezánu a smotanu, podľa chuti dosoľte. 6. Na tanieri ozdobte opečeným chlebom a čerstvo mletým kampotským korením. Dobrú chuť! .pepper..field tip Biely špargľa je ideálna do polievok, cestovín alebo na zapekanie. Pre intenzívnu chuť použite čierne kampotské korenie, naopak na zjemnenie chuti odporúčame vyskúšať biele korenie.   Dobrú chuť! Autorka: Alisha Cooking
Krém z pečeného květáku s bílým Kampotský pepř, karamelizovaným květákem, blanšírovaným chřestem a uzenými mandlemi

Recepty

Krém z pečeného karfiolu s bielym Kampotským korením, karamelizovaným karfiolom, blanšírovaným špargľom a údenými mandľami

Ingrediencie 500 g karfiolu 100 g bieleho špargle 100 g zeleného špargle 2 ks bielej cibule 6 strúčikov cesnaku 1 l plnotučného mlieka 125 g masla 50 g údených mandlí 30 ml olivového oleja 2 ks bobkového listu 5 ks nového korenia 1 g drveného rascu biely Kampotský korenie muškátový oriešok soľ Postup 1. Karfiol upečte v rúre do hneda na 180 °C asi 30 minút až 1 hodinu. Potom nakrájajte na tenké plátky. Bielu cibuľu a cesnak olúpte a tiež nakrájajte na tenké plátky. 2. Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej s 50 g masla a pridajte nakrájanú cibuľu a karfiol, pár minút opečte a dochuťte štipkou soli a korenia. Pridajte cesnak, krátko opečte a všetko zalejte plnotučným mliekom. 3. Pridajte bobkový list, nové korenie, drvený rasce, osoľte a okoreňte. Varíme úplne do mäkka, 30 minút až jednu hodinu. Potom polievku dôkladne spolu s 50 g masla rozmixujte na hladký krém. Preceďte cez jemné sito a dochuťte soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. 4. Surový karfiol rozdeľte na ružičky, nakrájajte na polovice a opečte dozlatista na rozohriatej panvici s trochou repkového oleja. Pridajte maslo a dochuťte soľou a korením. Dopečte v rúre na 150 °C–180 °C asi 10 až 15 minút. 5. Zelený a biely špargľu škrabkou olúpte, odkrojte drevnaté konce a nakrájajte na polovice. Blanšírujte v osolenej vriacej vode asi 2–3 minúty, potom okamžite schlaďte ľadovou vodou. Pred podávaním premiešajte s rozpusteným maslom, osoľte a okoreňte. Polievku podávajte s údenými mandľami.   Dobrú chuť! Autor: Ladislav Floreán
Hráškový krém s bílým Kampotským pepřem

Recepty

Hrachový krém s bielym Kampotským korením

Ingrediencie 4 lyžice olivového oleja 350 g mrazeného hrášku 1 žltá cibuľa 1 mrkva 1 stopka zeleru 2 guľôčky nového korenia 2 bobkové listy 3 guľôčky čierneho Kampotského korenia 3 strúčiky cesnaku 200 g farmárskeho údeného mäsa šťava z polovice citróna Kampotská soľ biely Kampotský korenie  Postup 1. Najprv si pripravte zeleninový vývar, ak doma nemáte už hotový. Na 2 lyžiciach rastlinného oleja opečte stopku zeleru nakrájanú na jemné polmesiace a jednu mrkvu nakrájanú na malé kocky. Keď bude oboje opečené dopolosvetla, pridajte žltú cibuľu nakrájanú najemno a opečte dozlatista. Farba = chuť.  2. Zalejte 2 hrnčeky  studená voda. Pridajte 2 guľôčky nového korenia, 2 bobkové listy a 3 guľôčky čierneho korenia. K vývaru pridajte aj šupky z cibule (nie tú vrchnú špinavú vrstvu), ktoré vývaru dodajú zlatú farbu. Nechajte prebublávať 20 minút. 3. Medzitým, čo sa nám vývar varí, si nakrájajte 1 žltú cibuľu na jemno, nastrúhajte 3 strúčiky cesnaku zbavené klíčkov a nakrájajte 200 g údeného na kocky. Cibuľu orestujte v hrnci na oleji, potom k nej prisypte polovicu údeného. Oboje poriadne orestujte. 4. Prisypte balenie mrazeného hrášku. Do hrnca nalejte náš domáci precedený zeleninový vývar. Nalejte však nie všetko, trochu vývaru si nechajte pre prípad, že by bol krém príliš hustý a bolo by potrebné ho zriediť. Do hrnca nasypte cesnak a varte 5-10 minút, kým nie je hrášok mäkký. 5. Medzitým si opečte druhú polovicu údeného nasucho na panvici s nepriľnavým povrchom. Opekajte, kým nie je údené pekne opečené zo všetkých strán. 6. Obsah hrnca teraz rozmixujte. Ak máte blender, je to ideálne. Ak nie, použite tyčový mixér a prepasírujte cez sito. Krém následne poriadne osoľte, nebojte sa ani čerstvo mletého korenia a už vôbec nie dostatočného okyslenia pomocou citrónovej šťavy. 7. Polievku si môžete ozdobiť. Opečte si v toastovači alebo na panvici s trochou masla celozrnný toastový chlieb, nakrájajte ho na malé kocky. Na panvici s nepriľnavým povrchom opečte pár slnečnicových a tekvicových semienok. 8. Nakoniec do taniera nalejte hráškový krém, naň nasypte opečené údené, krutóny, semienka a vychutnajte si skvelú polievku.   Dobrú chuť! Autor: lubojatzky_couple
Rajčatová polévka s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Paradajková polievka s červeným Kampotským korením

Ingrediencie – paradajková polievka 2 lyžice olivového oleja 2 žlté cibule 2 strúčiky cesnaku ½ chilli papričky 200 g čerstvých cherry paradajok 20 g trstinového cukru 700 ml zeleninového (alebo iného) vývaru 1 plechovka drvených paradajok v konzerve 1 lyžica Doppio Concentrato 1 čajová lyžička sušenej bazalky (ak máte čerstvú bazalku, tým lepšie) soľ červený Kampotský korenie Ingrediencie – bazalkové pesto 6 g bazalky 10 g pecorina 25 g olivového oleja 7 g píniových orechov 7 g slnečnicových semienok štvrtina strúčika cesnaku soľ podľa chuti biely Kampotský korenie Postup 1. Do stredného hrnca nalejte olej, až bude rozhorúčený, vložte do neho nadrobno nakrájanú cibuľu a nechajte ju trochu viac ako zesklovatieť. K cibuli pridajte nasekaný cesnak nahrubo a chilli papričku nakrájanú nadrobno. Spoločne opražte, kým sa cesnak krásne nerozvonia. 2. Začnite s pridávaním cherry paradajok, ktoré máme nakrájané na polky. Jednu polku po druhej začnite pridávať reznou stranou do hrnca, vytvorte pre paradajky miesto cez cibuľu, cesnak a chilli tak, aby sa paradajka dotýkala dna hrnca a nemala pod sebou už opečenú zeleninu.  3. Následne rovnomerne posypte celé dno hrnca cukrom a nechajte paradajky opiecť a cukor skaramelizovať. Akonáhle budú paradajky zospodu krásne zlatisté (čo znamená, že prebehol proces karamelizácie, ktorý dodá množstvo chuti), paradajky stlačte vidličkou tak, aby z nich vytekla šťava. Ešte dve minúty opražte, prilejte vývar, drvené paradajky a doppio concentrato. Všetko spoločne povarte.  4. Polievku rozmixujte v mixéri (prípadne tyčovým mixérom) a prepasírujte cez sitko. Osoľte, okoreňte, prípadne pridajte trochu cukru alebo naopak kyslosť pomocou červeného vinného octu. 5. Do dokonalého mažiaru Pepper..field vložte najskôr cesnak. Paličkou búchaním kolmým na dno mažiara rozdrvte cesnak na kašičku. Potom do mažiara dajte píniové oriešky a slnečnicové semienka a opäť drťte. Pridajte nastrúhaný syr pecorino a trením paličkou rozomeliete.  6. Pridajte umyté a osušené listy bazalky, ktoré taktiež najskôr pobúchajte a následne začnite trieť o dno a steny koncom paličky, kým nebudú listy takmer na kašičku. Prilejte olej a neustále trieť paličkou, aby ste rozomleli všetky suroviny. Osoľte a okoreňte. 7. Na lyžičke olivového oleja osmažte cibuľu nakrájanú na polkolesá. Keď bude cibuľa zlatistá, pridajte lyžicu balzamikového octu a prípadne javorového sirupu. Premiešajte, osoľte a dve minúty spoločne opražte. 8. Polievku nalejte do taniera, navrch pridajte bazalkové pesto, najlepšiu cibuľku, plátky pecorina, trochu opražených slnečnicových semienok, píniových orieškov a na dozdobenie môžete použiť klíčky z červeného kapusty.   Dobrú chuť! Autor: lubojatzky_couple
Mangoldová polévka s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Mangoldová polievka s červeným Kampotským korením

Ingrediencie cca 1 kg mangoldu 3 šálky zeleninového/kuracieho vývaru šťava z ½ citróna 1 lyžica tapiokového škrobu 1 vrchovatá lyžica nakrájaného medvedieho cesnaku (alebo 1 pretlačený strúčik cesnaku) 1 vrchovatá lyžica ghí ¼ lyžičky muškátového orieška 2 štipky soli červený Kampotský korenie vajce natvrdo výhonky červenej repy výhonky zeleného hrášku olivový alebo avokádový olej Kampotská soľ kvet Postup 1. Mangold je potrebné najskôr namočiť od nečistôt. Napustite si drez studenouvodou a listy v ňom nechajte pár minút plávať. Potom ich jemne osušte.2. Pripravte si veľký hrniec, v ktorom budete dusiť stonky aj listy mangoldu. Pretožestonky mangoldu potrebujú dlhší čas na tepelnú úpravu, je potrebné ich terazodrezať. Jednoducho narežte rez po oboch stranách stonky. Zostane vám listováčasť zvlášť a stonka zvlášť.3. Najskôr dajte dusiť stonky, po chvíli asi 5 minútach k nim pridajte aj listy aduste približne 3 minúty do zmäknutia.4. Teraz prelejte mangold do sita a ihneď prepláchnite studenou vodou, aby vámzostala pekne zelená farba.5. Preneste mangold do mixéra, prisypte škrob, pridajte nakrájaný medvedícesnak, nalejte vývar a šťavu z citróna a mixujte úplne dohladka. Trvá to približne2–3 minúty. Prípadne všetko vložte do hrnca a mixujte tyčovým mixérom.6. Hotovú hladkú zmes teraz prelejte do hrnca a začnite ohrievať na miernomplameni, polievka vďaka škrobu mierne zhustne.7. Pridajte do polievky ghí alebo maslo a muškátový oriešok. Premiešajte adochutnajte soľou a korením podľa vašej chuti.8. Podávajte s natvrdo uvareným vajíčkom, výhonkami a opečeným špargľou.Pokvapkajte ľahko olejom a do koreniajte.   Dobrú chuť! Autorka: yummypaleocz
Krém z červené řepy s černým Kampotským pepřem

Recepty

Krém z červenej repy s černým kampotským kořením

Ingrediencie 6 buliev pečených/varených červenej repy 1 (červená) cibuľa 1 mrkva 3 guľôčky nového korenia 1 bobkový list 1 strúčik cesnaku 1,2 l vody (alebo zeleninového vývaru) pár vetvičiek tymianu grécky jogurt Kampotská soľ Čierny Kampotský korenie Postup 1. Najlepšia polievka je z repy pečenej. Ak teda máte čas, neošúpané bulvy pevne zabaľte do alobalu a do mäkka upečte v rúre pri teplote 220 °C. Potrvá to v závislosti od veľkosti repy približne hodinu až dve. Potom repu ošúpte a pokračujte podľa receptu.2. Okrem jednej repy nakrájajte všetky kúsky na väčšie kocky, tú poslednú na drobné kocky a obidve dajte zvlášť bokom.3. Ošúpte mrkvu a cibuľu a nakrájajte opäť na kocky, cesnak nadrobno.4. Na olivovom oleji opečte cibuľu, mrkvu a korenie, keď zozlatnú, pridajte cesnak a po chvíli repu na väčšie kúsky, premiešajte, zalejte vodou, osoľte a krátko povarte.5. Polievku rozmixujte do hladka, pridajte repu na kocky a dochuťte soľou a korením.6. Podávajte ozdobené grécky jogurtom, tymianom a pokvapkané olivovým olejom.   Dobrú chuť!