Hrebenatky so zeleným jablkom a omáčkou s vermutom

Ingrediencie (2 porcie)

  • 1 balenie hrebenatiek (Boxxi)
  • šťava z polovice citróna
  • 1 dcl sladkého vermutu (bianco)
  • 2 žĺtky
  • ½ jablka Granny Smith
  • ½ masla
  • 2 čajové lyžičky kaviáru (najlepšie červeného)
  • soľ
  • biely Kampotský korenie

Postup

1. Najskôr si prepusťte maslo. V kastróliku na miernom ohni maslo zohrejte a hlavne s ním nemiešajte, pomocou lyžice zbierajte biely škralúp, kým maslo nebude úplne priezračné.

2. Polovicu jablka očistite od jadierok a nakrájajte na tenké plátky, tie na prúžky a nakoniec na malé kocky. Jablko pokvapkajte asi polovicou lyžičky citrónovej šťavy, lyžičkou vermutu, pridajte malú štipku soli a premiešajte.

3. Do kovovej misy oddelte dva žĺtky, pridajte veľkú lyžicu citrónovej šťavy, 1 dcl vermutu a štipku soli. Pomocou metličky vyšľahajte do peny. Na sporáku priveďte k varu vodu v menšom kastróliku. Zmes opäť šľahajte, ale tentokrát nad parou z vody a pomaly prilievajte prepustené maslo. Šľahajte len 30 sekúnd, potom zložte z pary a pokračujte v šľahaní mimo paru. Tento postup opakujte, kým omáčka nezhustne.

4. Mušle osušte papierovou utierkou. Odtrhnite bočný sval mušle, ako vidíte na fotografii. Ten je tuhý. Na panvici rozohrejte veľkú lyžicu prepusteného masla a naozaj horúce maslo vložte mušle. Opekajte maximálne minútu z každej strany. Ide o zlatú farbu, ale vo vnútri musia mušle zostať lesklé a šťavnaté.

5. Na tanier dajte lyžicu ochuteného jablka, dve poriadne lyžice krémovej omáčky a na ňu opečené mušle, ktoré dozdobíte kaviárom.

 

Dobrú chuť!

Autorka: Lea Skálová