Recepty

Krevetové ravioly s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Krevetové ravioly s červeným Kampotským korením

Ingrediencie na cesto na ravioly 500 g hladkej múky 00 70 g vody 200 g vaječných žĺtkov (+ žĺtok na potretie) 1,5 lyžičky extra panenského olivového oleja štipka soli Krevetová náplň 225 g kreviet PnD (Peel and Deveined = olúpané chvostíky a vybraté črevá) 3 polievkové lyžice krémového syra 2 polievkové lyžice ricotty 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej pažítky 1 citrón (kôra aj šťava) soľ Červený Kampotský korenie Na servírovanie a dochutenie 60 g kuracieho vývaru 2 polievkové lyžice nasekanej šalotky 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej pažítky 1 polievková lyžica masla 1 citrón (kôra aj šťava) vločková soľ od .pepper..field mikrozelenina na dozdobenie Červený Kampotský korenie Postup 1. Pripravte si cesto na ravioly. Do misy nasypte hladkú múku (najlepšie múku s označením 00), primiešajte štipku soli, pridajte žĺtky, vodu a olivový olej. Všetko dôkladne premiešajte, môžete použiť aj kuchynský robot. Keď sa zdá cesto príliš tekuté, pridajte opatrne múku, alebo naopak, keď sa zdá cesto suché, pridajte trochu vody a dôkladne cesto spracujte. Preneste ho na pomúčenú dosku alebo priamo na kuchynskú pracovnú plochu a cesto hnetiete rukami, kým nezačne mať lesklý a hladký povrch. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte 30 minút odležať v chladničke. 2. Medzitým, čo sa chladí cesto, pripravte si náplň – teda krevetovú penu. Najdôležitejšie sú krevety, ktoré zbavíte hlavy, olúpite z panciera, odstránite chvost a vyberiete črevá. Ostrým nožom urobte zárez pozdĺž chrbta každej krevety, narežte do hĺbky asi pol centimetra, krevetové mäso sa otvorí a ukáže sa čierne alebo biele črevo (je to celý tráviaci trakt krevety – žalúdok a črevo). Špičkou noža si črevo ľahko nadvihnite a prstami vytiahnite. Pancier a hlavy môžete využiť na vývar, črevá vyhoďte. 3. Do mixéra dajte všetky ingrediencie na krevetovú penu. Očistené a čriev zbavené krevety, krémový syr, ricottu, nasekanú pažítku, soľ, nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna a citrónovú šťavu a štipku čerstvo mletého červeného Kampotského korenia. Všetko nechajte mixovať, kým nevznikne hladká zmes. Hotovú náplň dajte do cukrárskeho vrecka a odložte do chladničky. 4. Vyberte si cesto z chladničky a vyvaľkajte čo najtenší plát, z ktorého vykrojíte kolieska s priemerom 6– 7 cm. Pomôžte si kruhovým vykrajovačom alebo pohárom, najlepšie však vykrajovačom na pirohy. Do stredu každého vykrojeného kolieska pomocou vrecka s náplňou, z ktorého ste si odstrihli špičku, naložte krevetovú penu. Pomocou kuchynského štetca potrite žĺtkom okraje cesta a preložte na polovicu tak, aby sa okraje spojili a vznikol polkruh. Prisunte okraje spojených okrajov vidličkou, aby ste mali istotu, že sa ravioly počas varenia neotvoria. Výborne v tomto kroku pomôže vykrajovač na pirohy. Naplnené ravioly odkladajte na pomúčenú plochu, ale najlepšie ich hneď vložte variť do vriacej osolenej vody približne na 2 minúty. Dávajte pozor, kým nevyplynú na hladinu. 5. Medzitým si pripravte omáčku na ravioly. Vo väčšom kastróle si rozpustite maslo, prilejte vývar a miešajte metličkou, až sa všetko dôkladne prepojí a nerozvarí. Pridajte nadrobno nasekanú šalotku a pažítku a nechajte prevariť. Uvarené ravioly v omáčke „vykúpeme“, čím získajú lesk (glaze) a dochutenie. 6. Snažte sa čo najrýchlejšie servírovať, ravioly rýchlo chladnú. Pred samotným podávaním priamo na tanieri jemne osoľte vločkovou soľou, okoreňte čerstvo mletým červeným Kampotským korením a dozdobte bylinkami a čerstvo nasekanou pažítkou. Špeciálny tip autorky receptu Ravioly výborne chutia aj obalené v orechovej strúhanke, ktorú si pripravím rozmixovaním v pomere 1:1 panko strúhanky a lieskových orechov. Takto pripravenú strúhanku opražím na hnedom masle (beurre noisette). Pripravujem si ho pomalým prepúšťaním masla na strednom plameni, až začne voňať po orechoch a meniť farbu na hnedú. Odstavím a prelejeme cez sitko s gázou do nerezovej misky a potom na ňom opražím orechovú strúhanku. Tou potom jemne posypem uvarené ravioly priamo na tanieri.   Dobrú chuť! Autorka: Made by Kristína
Grilované obří krevety a salát Panzanella

Recepty

Grilované obrovské krevety a šalát Panzanella

Ingrediencie 4 kusy obrovských kreviet 1 uhorka 10 cherry paradajok bazalkové listy červený ocot chlebové krutóny 1 červená cibuľa soľný kvet tmavo červený Kampotský korenie extra panenský olivový olej Postup 1. Krevety ošúpeme. Ochutíme extra panenským olivovým olejom a tmavo červeným Kampotským korením. 2. Nakrájajte paradajky a uhorku. Červenú cibuľu nakrájajte na plátky. 3. Krevety položte na gril, aby sa opiekli. Do misy pridajte cibuľu, paradajky, uhorku, bazalku a chlebové krutóny. Krevety otočte. 4. Šalát premiešajte, ochutnajte a položte na tanier. Vyberte krevety, nakrájajte ich na plátky a položte ich na šalát. Pridajte tmavo červené korenie a extra panenský olivový olej.   Dobrú chuť! Autor: Antonio Cacciapuoti + Ryba je ryba
Hřebenatky se zeleným jablkem a omáčkou s vermutem

Recepty

Hrebenatky so zeleným jablkom a omáčkou s vermutom

Ingrediencie (2 porcie) 1 balenie hrebenatiek (Boxxi) šťava z polovice citróna 1 dcl sladkého vermutu (bianco) 2 žĺtky ½ jablka Granny Smith ½ masla 2 čajové lyžičky kaviáru (najlepšie červeného) soľ biely Kampotský korenie Postup 1. Najskôr si prepusťte maslo. V kastróliku na miernom ohni maslo zohrejte a hlavne s ním nemiešajte, pomocou lyžice zbierajte biely škralúp, kým maslo nebude úplne priezračné. 2. Polovicu jablka očistite od jadierok a nakrájajte na tenké plátky, tie na prúžky a nakoniec na malé kocky. Jablko pokvapkajte asi polovicou lyžičky citrónovej šťavy, lyžičkou vermutu, pridajte malú štipku soli a premiešajte. 3. Do kovovej misy oddelte dva žĺtky, pridajte veľkú lyžicu citrónovej šťavy, 1 dcl vermutu a štipku soli. Pomocou metličky vyšľahajte do peny. Na sporáku priveďte k varu vodu v menšom kastróliku. Zmes opäť šľahajte, ale tentokrát nad parou z vody a pomaly prilievajte prepustené maslo. Šľahajte len 30 sekúnd, potom zložte z pary a pokračujte v šľahaní mimo paru. Tento postup opakujte, kým omáčka nezhustne. 4. Mušle osušte papierovou utierkou. Odtrhnite bočný sval mušle, ako vidíte na fotografii. Ten je tuhý. Na panvici rozohrejte veľkú lyžicu prepusteného masla a naozaj horúce maslo vložte mušle. Opekajte maximálne minútu z každej strany. Ide o zlatú farbu, ale vo vnútri musia mušle zostať lesklé a šťavnaté. 5. Na tanier dajte lyžicu ochuteného jablka, dve poriadne lyžice krémovej omáčky a na ňu opečené mušle, ktoré dozdobíte kaviárom.   Dobrú chuť! Autorka: Lea Skálová
Hřebenatky s houbami a tmavě červeným Kampotským pepřem

Recepty

Hrebenatky s hubami a tmavo červeným Kampotským korením

Ingrediencie – vývar 30 g sušených húb (shiitake alebo hríby) 500 ml kuracieho vývaru 100 g hladkej múky Ingrediencie – mušle a huby 4 lyžice masla 3 šalotky nakrájané nadrobno soľ a čerstvo mleté tmavo červený Kampotský korenie 1 lyžica olivového oleja 40 g čerstvých húb shiitake 2 šampiňóny nakrájané na tenké plátky 4 hríby nakrájané na tenké plátky 20 g hlivy ustricovej nakrájanej na tenké plátky 2 lyžice nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate 4 mušle hrebenatky 1 lyžica čerstvého zázvoru olúpaného a nakrájaného na tenké nudličky čerstvá limetková šťava Postup 1. Na vývar očistite huby a rýchlo ich prepláchnite vodou. Zalejte ich vriacim vývarom, prikryte a nechajte 10 minút nasiaknuť tekutinu. 2. V hrnci rozohrejte 1 lyžicu masla, vsypte šalotky, osoľte ich a okoreňte, prikryte pokrievkou, znížte teplotu na nízku a opečte 10 minút. 3. V hlbšej panvici rozohrejte 2 lyžice masla s olejom, pridajte huby a restujte ich dozlatista. Pridajte opečenú šalotku a petržlen, osoľte a okoreňte. 4. Hrebenatky umyte pod studenou tečúcou vodou, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na tenké plátky. Rozdeľte ich na taniere, osoľte a okoreňte. 5. Zvyšné maslo rozohrejte a potrite ním mušle. Na ne položte hubovú zmes a nudličky zázvoru. Hubový vývar zohrejte a prelejte ním mušle s hubami. Dochutíte limetkovou šťavou.   Dobrú chuť! Autor: Boxxi
Tomatové rizoto s chobotnicí od Petra Duranského s černým Kampotským pepřem

Recepty

Paradajkové rizoto s chobotnicou od Petra Duranského s čiernym Kampotským korením

Peter Duranský je prvý slovenský šéfkuchár, ktorý získal Michelinskú hviezdu. My sme mali tu úrčes stretnúť sa s ním na minulom ročníku Culinary Symposium v Prahe a je to veľký sympaš. Dokonca pripravil recept na skvelé paradajkové rizoto s chobotnicou a černým Kampotským korením.Do prípravy zapojil celú rodinu a aj vy si tento recept môžete pripraviť a stráviť príjemné chvíle varením s celou vašou rodinou. Recept nájdete na našom Instagrame. Ak ho vyskúsate, dajte vedieť, ako vam chutil. Autor: Peter Duranský