Koláč s pepřovým frangipane a blumami
Ingrediencie – cesto
- 230 g hladkej múky
- 115 g studeného masla
- 30 g cukru
- 1 žĺtok
- trocha studeného mlieka
Ingrediencie – frangipane
- 100 g zmäknutého masla
- 125 g cukru
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 50 g hladkej múky
- 170 g mandľovej múky
- Kampotské červené korenie (10x otočenie mlynčekom – korenie sa nebojte, pekne to zvýrazní chuť koláča, pokojne pridajte viac)
- na špičku lyžičky perníkového korenia
- 3 –4 ks sliviek
- prebytočné cesto navrch koláča + vajce na potretie
- práškový cukor
Postup
Cesto
1. Hladkú múku, studené maslo, cukor a žĺtok vypracujte na hladké cesto. V prípade zlej konzistencie cesta môžete pridať kvapku studeného mlieka.
2. Z cesta vytvarujte placku a dajte ho odpočívať aspoň na pol hodiny do chladničky.
3. Po pol hodine cesto vyberte z chladničky a opatrne ho vyvaľkajte (približne na 3 mm), preneste ho opatrne do koláčovej formy a okraje jemne pritlačte. Prebytočné cesto odrežte nožom.
4. Formu s cestom vložte na pol hodiny do chladničky a medzitým si pripravte náplň.
Frangipane
1. Zmäknuté maslo vyšľahajte v mise s cukrom a vanilkovým cukrom, potom pridajte po jednom vajíčku a zašľahajte ich do masla.
2. Vznikne nám taká mierne riedka zmes, do ktorej preosejte múku spolu s mandľovou múkou a perníkovým korením.
3. Do hotovej zmesi už len pomelte Kampotské červené korenie.
Dokončenie + pečenie
1. Na vychladené cesto vo forme naneste frangipane.
2. Slivky nakrájané na plátky položte na mandľovú zmes. Takto pripravený koláč ešte posypte trochou práškového cukru.
3. Zo zvyšného cesta môžete vykrojiť ľubovoľné tvary a tým ozdobiť koláč alebo koláč posypať kúskami mandlí.
4. Formu vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 50–55 minút.
5. Upečený koláč nechajte vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Autor: Honza_peče
Zdieľať

