Steak z hovädzieho rošteného so zeleným lyofilizovaným Kampotským korením, mrkvovým pyré, blanšírovaným špargľou a demi-glace omáčkou

Ingrediencie

  • 250g steak z vysokej hovädzej roštenky
  • 500 g mrkva
  • 1 ks žltá cibuľa
  • 1 ks palička cesnaku
  • 3 ks väčších zemiakov
  • čerstvý rozmarín
  • 150 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g medu
  • 90 g sádla
  • 200 g mäsovej šťavy demi-glace
  • 1 celý muškátový orech
  • 2 ks celého bobkového listu
  • drvený kmín
  • zelený lyofilizovaný Kampotský korenie
  • soľ

Postup

Steak z hovädzej roštenky

1. Steak dôkladne očistite, osušte, osoľte a okoreňte. Na rozpálenú panvicu pridajte trochu sádla a steaky opečte z oboch strán dozlatista.

2. Potom pridajte trochu masla, niekoľko strúčikov cesnaku a čerstvý rozmarín. Steak potrite penovým maslom. Následne vložte steak do rúry predhriatej na 150 °C a pečte 2 až 10 minút podľa veľkosti steaku.

Mrkvové pyré

1. Ošúpte mrkvu, žltú cibuľu a 4 strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na tenké plátky. V hrnci rozohrejte trochu sádla a pridajte nakrájanú zeleninu.

2. Pridajte bobkové listy, hnedý cukor, med a dochuťte soľou a čiernym korením. Zeleninu niekoľko minút opečte a potom ju zalejte zeleninovým vývarom. Varte asi 45 minút až 1 hodinu, kým mrkva úplne nezmäkne.

3. Potom všetko dôkladne premiešajte s kúskom masla a prepasírujte cez jemné sito. Dochutťe hnedým cukrom, medom, soľou, čiernym korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom.

Blanšírovaný špargľový

1. Špargľu ošúpte, odrežte konce, prekrojte na polovicu a blanšírujte vo vriacej osolenej vode asi 2 až 5 minút, mala by byť al dente.

2. Potom ju rýchlo schlaďte v ľadovej vode. V malom hrnci rozohrejte maslo, pridajte špargľu a osoľte a okoreňte.

 

Dobrú chuť!

Autor: Ladislav Floreán