Steak z hovädzieho rošteného so zeleným lyofilizovaným Kampotským korením, mrkvovým pyré, blanšírovaným špargľou a demi-glace omáčkou
Ingrediencie
- 250g steak z vysokej hovädzej roštenky
- 500 g mrkva
- 1 ks žltá cibuľa
- 1 ks palička cesnaku
- 3 ks väčších zemiakov
- čerstvý rozmarín
- 150 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 100 g medu
- 90 g sádla
- 200 g mäsovej šťavy demi-glace
- 1 celý muškátový orech
- 2 ks celého bobkového listu
- drvený kmín
- zelený lyofilizovaný Kampotský korenie
- soľ
Postup
Steak z hovädzej roštenky
1. Steak dôkladne očistite, osušte, osoľte a okoreňte. Na rozpálenú panvicu pridajte trochu sádla a steaky opečte z oboch strán dozlatista.
2. Potom pridajte trochu masla, niekoľko strúčikov cesnaku a čerstvý rozmarín. Steak potrite penovým maslom. Následne vložte steak do rúry predhriatej na 150 °C a pečte 2 až 10 minút podľa veľkosti steaku.
Mrkvové pyré
1. Ošúpte mrkvu, žltú cibuľu a 4 strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na tenké plátky. V hrnci rozohrejte trochu sádla a pridajte nakrájanú zeleninu.
2. Pridajte bobkové listy, hnedý cukor, med a dochuťte soľou a čiernym korením. Zeleninu niekoľko minút opečte a potom ju zalejte zeleninovým vývarom. Varte asi 45 minút až 1 hodinu, kým mrkva úplne nezmäkne.
3. Potom všetko dôkladne premiešajte s kúskom masla a prepasírujte cez jemné sito. Dochutťe hnedým cukrom, medom, soľou, čiernym korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom.
Blanšírovaný špargľový
1. Špargľu ošúpte, odrežte konce, prekrojte na polovicu a blanšírujte vo vriacej osolenej vode asi 2 až 5 minút, mala by byť „al dente“.
2. Potom ju rýchlo schlaďte v ľadovej vode. V malom hrnci rozohrejte maslo, pridajte špargľu a osoľte a okoreňte.
Dobrú chuť!
Autor: Ladislav Floreán
Zdieľať

