Tvarohová torta s červeným Kampotským korením

Ingrediencie – cesto a kakaová drobenka

  • 100 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 60 g mandľovej múky (možno tiež v mixéri posekať mandle bez šupky najemno)
  • 50 g sušeného strúhaného kokosu
  • 60 g trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 2 g prášku do pečiva
  • 2 g Kampotskej soli
  • 2 g kakaa (pridáme až neskôr)

Ingrediencie – tvaroh

  • 2 × 250 g odtučneného tvarohu (napr. Madeta v kelímku)
  • 2 žĺtky
  • 20 g čakankového sirupu / medu
  • kôra z polovičky limetky
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • semienka z polovičky vanilkovej struky

Ingrediencie – ovocie

Postup

1. V strednej mise si zmiešajte obe múky, sušený kokos, trstinový cukor, prášok do pečiva a soľ. K zmesi pridajte maslo vybraté z chladničky nakrájané na menšie obdĺžniky. Končekmi prstov cesto spracujte. Pracujte rýchlo a nezahrievajte zmes dlaňami. Potom vložte do chladničky vychladiť.

2. Vo väčšej nádobe vyšľahajte tyčovým mixérom s metličkou alebo iným šľahačom tvaroh, žĺtky, čakankový sirup (prípadne med), nastrúhanú limetkovú kôru, vanilkový extrakt a semienka z vanilkovej struky.

3. V miske premiešajte ostružiny s trstinovým cukrom, koňakom a nadrobeným červeným Kampotským korením.

4. Kruhovú formu veľkosti 15 cm položte na plech s papierom na pečenie. Podľa výšky formy odrežte zo zvyšku papiera dlhý pruh, ktorý priložíte dovnútra formy k stranám. Papier na bokoch formy si môžete prichytiť štipcami na bielizeň alebo si namočte prst do oleja, ním obkružte formu a papier na pečenie sa na olej prichytí.

5. Predhrejte si rúru na teplovzduch 160 °C. Do formy vložte 3/4 cesta. Prstami sa snažte cesto rozprestierať po celej ploche formy. Cesto tiež prstami vytlačte smerom nahor po hranách formy, aby vytvorilo lepší okraj pre krém.

6. Zvyšok cesta v miske premiešajte s kakaom a dajte bokom. Na cesto nalejte tvarohový krém a stierkou uhladte povrch. Do formy nasypte ostružiny tak, aby boli jedna vedľa druhej. Ovocie netlačte do tvarohu. Ak je v miske zvyšok koňaku, dolejte ho do formy. Teraz prichádza rad na kakaovú drobenku. Prstami ju rovnomerne rozdrobte na ovocie.

7. Koláč dajte piecť do rúry. Potrvá to približne 35 minút. Ale naša rúra pečie ako drak. Nelekajte sa toho, že bude navrchu drobenka mäkká po vybratí z rúry. Tým, že je v nej maslo, stuhne až po vychladnutí. Koláč nechajte na plechu a vo forme takmer vychladnúť. Potom formu opatrne otvorte a odstráňte papier na pečenie zo strán.

Pretože cesto obsahuje tvaroh a ten radi jeme vychladený, dali sme koláč pred krájaním vychladnúť.

 

Dobrú chuť!

Autor: lubojatzky_couple