Kančí chrbát marinovaný v čiernom Kampotskom korení s omáčkou z koreňovej zeleniny podľa herečky Markéty Hrubešovej
Ingrediencie
- 1 kančí chrbát
- 500 ml suchého ružového vína
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica nového korenia
- 1 lyžica borievok
- husacia alebo kačacia masť
- soľ (na marinovanie sa výborne hodí morská hrubozrnná Kampotská soľ)
- Čierne Kampotské korenie
Ingrediencie na omáčku
- 2 mrkvy
- 1 veľká petržlen
- 500 ml vývaru
- jablčný ocot
- 1 citrón
- cca 1 lyžica cukru
- 1 lyžica masla
Ingrediencie na mrkvovú a zemiakovú slamku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- repkový olej
- zemiakové gnocchi
- lyžica masla
Postup
1. Mäso očistite a odstráňte blany (pozn. z orezov môžete urobiť vývar).
2. Do veľkej misy dajte víno a čerstvo rozdrvené korenie. Mäso potrite horčicou a vložte do misy.
3. Prestrite fóliou a nechajte odležať najlepšie do druhého dňa. Mäso približne v polovici času otočte.
4. Osušené mäso jemne osoľte. Opečte zo všetkých strán na masti, zalejte asi polovicou marinády a vývaru a duste pod pokrievkou asi 30 minút.
5. Pridajte polovicu očistenej zeleniny nakrájanej na väčšie kúsky. Otočte mäso a prilievajte zvyšnú marinádu a vývar. Duste ďalších asi 30 minút alebo do mäkka.
6. Na slamku si pripravte na tenké rezančeky nakrájanú a osušenú mrkvu a zemiak. Smažte po častiach vo väčšej vrstve oleja do chrumkava. Nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
7. Mäso vyberte a nechajte na teple odpočinúť. Omáčku rozmixujte dohladka a prepasírujte cez sitko.
8. Dochutte cukrom, kvapkou octu a citrónovej šťavy. Ochutnávajte! Ak treba, povolte trochou vývaru alebo vody. Nakoniec vmiešajte kúsky studeného masla (už nevarte).
9. Na malej panvici rozpustite maslo, pridajte gnocchi a osoľte. Opečte a prilievajte asi 2 dl horúcej vody. Nechajte vyvariť a občas premiešajte.
10. Na taniere dajte omáčku, pridajte na plátky nakrájané mäso a gnocchi. Nakoniec posypte zeleninovou slamkou (tú tesne pred podávaním osoľte).
.pepper..field tip
Na finálne dochutenie jedál môžete vyskúšať náš soľný kvet.
Dobrú chuť!
Autorka: Markéta Hrubešová

