Recepty

Špagety s omáčkou z pečených paprik s černým Kampotským pepřem

Recepty

Špagety s omáčkou z pečených paprík s černým Kampotským korením

Ingrediencie 300 g kvalitných cestovín Ingrediencie – omáčka 450 g červenej papriky 1 palička cesnaku 60 g mascarpone čerstvý alebo sušený tymian čerstvé alebo sušené oregano čerstvo mletý/drcený čierny Kampotský korenie Kampotská soľ Ingrediencie – strúhanka 25 g strúhanky (ideálne domáca z usušeného pečiva) 30 g parmezánu alebo pecorina čerstvý alebo sušený tymian Postup 1. Papriky umyte, dajte na plech/pekáč, pridajte paličku cesnaku prestrihnutú z jednej strany a pokvapkajte troškou olivového oleja. Pečte v rúre predhriatej na 220 °C. Počas pečenia papriky obracajte a pečte asi 30 minút, kým nie sú mäkké a zvonka hnedé až čierne. 2. Hotové papriky dajte ihneď do strednej misy a zhora prikryte potravinovou fóliou tak, aby nikde neunikal vzduch – papriky je potrebné zapaariť. Papriky po 5-10 minútach vyberte, zbavte jadierok a šupky, ktorá by sa vďaka zapareniu mala ľahko dať stiahnuť dole. 3. Z paličky cesnaku vyberte alebo vytlačte jednotlivé strúčiky a spolu s olúpanými paprikami ich rozmixujte dohladka.4. Ďalej uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Nikdy nedávajte cestoviny do studenej vody a vždy vodu dostatočne osoľte! Tiež si dávajte pozor, aby boli uvarené „al dente“, teda na skus. Po uvarení budete cestoviny ešte krátko prehrievať v omáčke, kde sa ešte ľahko dopečú. 5. Rozmixovanú paprikovú omáčku prelejte do širšieho hrnca alebo vyššej panvice a začnite ohrievať. Pridajte soľ, lístky tymianu a oregana podľa chuti a podľa toho, ako sú bylinky staršie (príp. pol lyžičky – 1 celú lyžičku sušeného korenia).6. Pokračujte pridaním mascarpone a premiešajte v omáčke. Nakoniec dochuťte čerstvonamletým/rozdrceným čiernym korením – ideálne Kampotským, ktoré má o poznanie príjemnejšiu a výraznejšiu chuť než klasické čierne korenie.7. Uvarené cestoviny sceďte a preložte do hrnca/panvice s omáčkou. Pol minúty spolu prehrejte. V sekáčiku/mixéri rozomelte parmezán a tymian spolu so strúhankou. Ak by strúhanka sama o sebe nebola dostatočne chrumkavá, predtým ju opražte na suchej panvici a nechajte vychladnúť.8. Hotové cestoviny s omáčkou podávajte posypané syrovou strúhankou, čerstvými bylinkami a čiernym Kampotským korením.   Dobrú chuť! Autorka: Mamachefcz
Cizrnové tyčinky

Recepty

Cícerové tyčinky

Ingrediencie na 4 porcie 1 balenie cíceru Bonduelle Vapeur 70 g čerstvého smotanového syra (Lučina, Gervais, Palouček) 1 menšia mrkva (30 g olúpaná) 50 g celozrnnej špaldovej múky 15 g strúhaného parmezánu 1 plná lyžica chia semienok 1 čajová lyžička na jemno nakrájaného tymiánu 1 rovná lyžička údenej papriky ½ lyžičky sušeného cesnaku ½ lyžičky prášku do pečiva čerstvo mleté čierne Kampotské korenie Kampotská soľ Dip 3 plné lyžice tvarohu 1 lyžica nakrájanej pažítky mleté čierne Kampotské korenie Kampotská soľ prípadne cesnak podľa chuti Čas prípravy: 20 minútČas pečenia: 50–55 minút Postup 1. Cícer sceďte a nechajte odkvapkať. Preložte do mixéra a pridajte čerstvý smotanový syr. Rozmixujte na pyré. 2. Mrkvu nastrúhajte najemno a vložte do misy. Pridajte cícerové pyré, múku, parmezán, chia semienka, tymián, údenú papriku, cesnak, prášok do pečiva, čerstvo mleté korenie a veľkú štipku soli. Zmes dôkladne premiešajte. 3. Cesto vytvarujte na papieri na pečenie do tvaru tehličky a potom rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 5–7 mm. Počas rozvaľkávania cesto oddeľujte od papiera. 4. Vyvaľkaný plát cesta preložte aj s papierom na plech a nakrájajte na prúžky hrubé asi 1–1,5 cm. Ak chcete tyčinky dlhšie, nebude treba krájať po dĺžke na polovicu, ak chcete skrátiť, prekrojte. Prúžky cesta od seba nijako neoddeľujte. 5. Pečte pri 180 °C približne 40–45 minút. Potom tyčinky na plechu otočte a dopečte 10–15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť. 6. V miske premiešajte tvaroh, nakrájanú pažítku, soľ a prípadne pretlačený cesnak. Preložte do čistej misky, posypte korením a podávajte s tyčinkami.   Dobrú chuť! Autor: Bonduelle
Salát s pečenými bramborami a chřestem

Recepty

Šalát s pečenými zemiakmi a špargľou

Ingrediencie 1 kg zemiakov 400 g reďkoviek 2 stredné cibule olivový olej Čierne kampotské korenie Kampotská soľ 200 g nakladaného špargľa jarná cibuľka Zálievka 1,5 lyžice olivového oleja 2 lyžice hrubozrnnej horčice 2 lyžice balzamikového octu 1 lyžica worcesteru 4-5 lyžíc medu 6 lyžíc vody Postup 1. Najskôr si nakrájajte zemiaky (aj so šupkou). Pridajte nakrájané reďkovky, premiešajte s olivovým olejom, soľou a čiernym kampotským korením. 2. Dajte piecť na 200 °C približne 25–30 minút. Ku koncu pečenia pridajte cibuľu nakrájanú na mesiačiky. 3. Medzitým si pripravte zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií. 4. Upečené zemiaky, reďkovky a cibuľu premiešajte so zálievkou. 5. Pridajte nakrájaný nakladaný špargľu, posypte jarnou cibuľkou a môžete podávať.   Dobrú chuť! Autorka: Veronika JansováTasty Kitchen
Vánoční bramborový salát bez brambor s černým Kampotským pepřem

Recepty

Vianočný zemiakový šalát bez zemiakov s čiernym kampotským korením

Ingrediencie 2 malé kaleráby 1 veľká mrkva ½ zeleru majonéza, kyslá smotana 2 uvarené vajíčka sterilizovaný hrášok podľa preferencií 3 nakladané uhorky Čierne kampotské korenie Kampotská soľ Postup 1. Kaleráby len umyte a nechajte ich celé, mrkvu ošúpte a rozpolte, zeler nakrájajte na 3 kusy. 2. Zeleninu povarte v pare do polomäkka. 3. Vychladnutú očistite a nakrájajte na malé kúsky. 4. Zmiešajte so všetkým ostatným a nechajte odležať. 5. Ak chcete odľahčenú verziu, majonézu zmiešajte s kyslou smotanou v pomere 1:1.    Dobrú chuť! Autor: lenka_live_
Lasagne Bolognese s černým Kampotským pepřem

Recepty

Lasagne Bolognese s čiernym kampotským korením

Ingrediencie 1,5 kg hovädzieho mäsa 350 g pancetty 2 plechovky paradajok vo vlastnej šťave 1 veľká fľaša pasírovaných paradajok 3 mrkvy 2 stonky zeleru 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 300 ml červeného vína Chianti (alebo Primitivo) 300 ml hovädzieho vývaru olivový olej Kampotská soľ Čierne kampotské korenie klinček ½ čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška talianske cestoviny lasagne 400 –500 g parmezánu 500 ml plnotučného mlieka 50 g masla 50 g hladkej múky Postup 1. Libové hovädzie mäso pomelte. 2. Na panvici rozohrejte olivový olej, alebo ak by ste robili poctivý hovädzí vývar, zostal by vám tuk. Na oleji orestujte pancettu a nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s mrkvou a zelerom. Smažte, kým zelenina nezmäkne a nezlatne, asi 15 minút. Pridajte cesnak a restujte 2 minúty. 3. Pridajte mäso, osoľte a okoreňte kampotským korením a varte, kým sa nevytvorí šťava. Zmes zalejte červeným vínom, v tejto chvíli môžete pridať vetvičku rozmarínu pre vôňu, premiešajte a varte asi 35 minút, kým sa alkohol neodparí. 4. Prilejte vývar a pridajte nadrobno nakrájané paradajky v limetkovej šťave a pasírované paradajky. Varte na miernom ohni približne 2 hodiny. V prípade potreby zmes podlejte vývarom. 5. V hrnci rozpustite maslo a pridajte preosiatu múku. Keď sa ingrediencie spoja a vznikne kaša, prilievajte mlieko – mlieko by sa malo už raz variť spolu s cibuľou, do ktorej ste predtým napichli klinček a prepichli ju vidličkou, aby pustila lepšiu arómu a šťavu. Potom nechajte mlieko vychladnúť, zalejte ním pastu a orestujte. Ak na mlieko zabudnete alebo ho neprevaríte, nebude to rovnaké. Varíte na miernom plameni asi 20 minút. Keď je omáčka lesklá, pridajte muškátový oriešok a hrsť alebo dve parmezánu. 6. Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte lasagne vo vriacej vode. Namáčajte ich po niekoľkých kusoch a nie do úplného zmäknutia, aby sa po upečení príliš nerozmočili. Dno misy potrite olivovým olejom a bešamelom a navrstvite – lasagne, bešamel, ragú a parmezán. Posledná vrstva bude lasagne, bešamel a parmezán. 7. Pečte asi 45 minút, kým nie sú lasagne krásne zlatisté – dávajte pozor, aby sa nepripálili.   Dobrú chuť! Autorka: Nemehlo v kuchyni
Poctivý hovězí vývar s černým Kampotským pepřem

Recepty

Poctivý hovädzí vývar s čiernym Kampotským korením

Ingrediencie 2 morkové kosti predné hovädzie na polievku veltlínske zelené víno (cca 0,75 l) 2 lyžice oleja soľ, môže byť napríklad Kampotská hrubozrnná Čierny Kampotský korenie bobkový list 2 väčšie mrkvy 1 petržlen cesnak kedluben biela cibuľa celer jarná cibuľka Postup 1. Kosti a mäso položte na pekáč – osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Pečte v rúre pri 240 °C asi 30–40 minút, mäso potom vyberte a nakrájajte. Kosti vložte späť do rúry na ďalších 20 minút. 2. Tuk z pekáča zlejte a neskôr ho použite do omáčok. Kosti vložte do hrnca a zalejte studenou vodou. Z pekáča zoškrabte výpeky a prelejte ich do hrnca ku kostiam. 3. Koreňovú zeleninu položte na plech a pečte 15–20 minút. Potom ju hodte do hrnca, pridajte víno (na 15 litrov použijete približne celú fľašu) a zalejte studenou vodou. 4. Pridajte Kampotské korenie a ďalšie korenie, bobkový list, petržlenovú vňať, zostávajúcu zeleninu a varte na miernom ohni asi 9–16 hodín. Každú hodinu odoberajte penu, aby polievka nebola zakalená. Z toho istého dôvodu podlievajte vývar iba studenou vodou, ak je potrebné. 5. Hrniec nepokryte pokrievkou ani polievku nemiešajte, para musí unikať, nesmie sa v hrnci zrážať, aby vývar dýchal. 6. Po 16 hodinách je vývar excelentný! Preceďte ho cez sito. Zeleninu vyhadzujeme, čerstvú si pripravíme do polievky dusením na masle. Zemiaky nakrájané na kocky uvarte v osolenej vode a cesnak pečte v šupke 10–15 minút v rúre, potom ho rozbaľte a dajte na tanier s polievkou. Pred podávaním môžete posypať jarnou cibuľkou a pridať chilli. 7. Podľa chuti môžete do polievky pridať rezance – či už domáce, alebo kupované. Vývar vydrží dlho sceznený v chladničke, ale môžete ho tiež zmraziť, napríklad vo vaničke na kocky ľadu a potom ho kedykoľvek použiť do omáčok.   Dobrú chuť! Autorka: Nemehlo v kuchyni
Krémová chřestová polévka s černým Kampotským pepřem

Recepty

Krémová špargľová polievka s čiernym kampotským korením

Ingrediencie 10 hrubých bielych špargľových stoniek (ideálne na spotrebovanie pevných koncov) 1 biela cibuľa 1 veľký zemiak 3 strúčiky cesnaku maslo veľká hrsť parmezánu pohár bieleho vína (možno nahradiť vodou alebo vývarom) ½ smotany ¾ strúhaného muškátového orieška Čierne kampotské korenie Postup 1. Na masle orestujte do zlatista cibuľu s cesnakom a nakoniec aj muškátový oriešok, aby sa „rozvoňal“. 2. Zalejte vínom a nechajte chvíľu odpariť. 3. Vhoďte na kúsky nakrájanú, olúpanú špargľu a zemiak. 4. Zalejte tesne po okraj zeleniny vývarom alebo vodou a varte približne 15 minút do zmäknutia. 5. Všetko dôkladne rozmixujte, na záver vmiešajte hrsť parmezánu a smotanu, podľa chuti dosoľte. 6. Na tanieri ozdobte opečeným chlebom a čerstvo mletým kampotským korením. Dobrú chuť! .pepper..field tip Biely špargľa je ideálna do polievok, cestovín alebo na zapekanie. Pre intenzívnu chuť použite čierne kampotské korenie, naopak na zjemnenie chuti odporúčame vyskúšať biele korenie.   Dobrú chuť! Autorka: Alisha Cooking
Murgh Kali Mirch (kuře na černém Kampotském pepři)

Recepty

Murgh Kali Mirch (kurča na čiernom kampotskom korení)

Ingrediencie 800 g kuracieho mäsa bez kostí (prsia, stehná) 3 lyžice oleja 1 lyžička rímskeho kmínu 1 lyžička feniklu 1 lyžička koriandra (semien) 2 celé kašmírske chilli ½ lyžičky kurkumy 1 lyžica čierneho Kampotského korenia 1 lyžica kokosového oleja 1 stredne veľká cibuľa 1 lyžica zázvorovo-cesnakovej pasty 400 ml kokosového mlieka 1 lyžica listov pískavice (grécke seno) Soľ podľa chuti Postup 1. Na suchej panvici nechajte rozvoňať čierne korenie, keď ucítite jeho vôňu, odoberte ho zo zdroja tepla a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. To isté urobte so zvyšným korením, t.j. feniklom, rímskym kmínom, koriandrom a chilli, ktoré môžete opražiť spoločne. Nenechávajte korenie pražiť príliš dlho, aby sa nepripálilo a nezhořklo. Keď bude mať korenie izbovú teplotu, korenie rozdrvte nahrubo, ostatné korenie rozomelte spoločne na jemno. 2. V malej miske zmiešajte olej, korenie, rozomleté korenie a kurkumu. 3. Kuracie mäso nakrájajte na kúsky a marinujte v pripravenom korenenom oleji minimálne hodinu, najlepšie však cez noc. 4. V kastróle alebo hlbšej panvici rozohrejte kokosový olej, orestujte na ňom cibuľu do zlatista a potom primiešajte zázvorovo-cesnakovú pastu a za stáleho miešania minútku spoločne restujte. K tejto základnej zmesi pridajte namarinované mäso a nechajte ho prudko zatiahnuť. 5. Znížte teplotu, pridajte kokosové mlieko a varte približne 20 minút, až bude mäso mäkké, úplne uvarené a omáčka zredukuje a získa hustejšiu konzistenciu. 6. Nakoniec, ak je potrebné, osoľte. 7. Podávajte s ryžou alebo s niektorým z indických chlebov (plackami).   Dobrú chuť! Autorka: Ilona Bansal Chai & Chilli
Kančí hřbet marinovaný v černém Kampotském pepři s omáčkou z kořenové zeleniny podle herečky Markéty Hrubešové

Recepty

Kančí chrbát marinovaný v čiernom Kampotskom korení s omáčkou z koreňovej zeleniny podľa herečky Markéty Hrubešovej

Ingrediencie 1 kančí chrbát 500 ml suchého ružového vína 1 lyžica dijonskej horčice 1 lyžica nového korenia 1 lyžica borievok husacia alebo kačacia masť soľ (na marinovanie sa výborne hodí morská hrubozrnná Kampotská soľ) Čierne Kampotské korenie Ingrediencie na omáčku 2 mrkvy 1 veľká petržlen 500 ml vývaru jablčný ocot 1 citrón cca 1 lyžica cukru 1 lyžica masla Ingrediencie na mrkvovú a zemiakovú slamku 2 mrkvy 2 zemiaky repkový olej zemiakové gnocchi lyžica masla Postup 1. Mäso očistite a odstráňte blany (pozn. z orezov môžete urobiť vývar). 2. Do veľkej misy dajte víno a čerstvo rozdrvené korenie. Mäso potrite horčicou a vložte do misy. 3. Prestrite fóliou a nechajte odležať najlepšie do druhého dňa. Mäso približne v polovici času otočte. 4. Osušené mäso jemne osoľte. Opečte zo všetkých strán na masti, zalejte asi polovicou marinády a vývaru a duste pod pokrievkou asi 30 minút. 5. Pridajte polovicu očistenej zeleniny nakrájanej na väčšie kúsky. Otočte mäso a prilievajte zvyšnú marinádu a vývar. Duste ďalších asi 30 minút alebo do mäkka. 6. Na slamku si pripravte na tenké rezančeky nakrájanú a osušenú mrkvu a zemiak. Smažte po častiach vo väčšej vrstve oleja do chrumkava. Nechajte odkvapkať na papierovej utierke. 7. Mäso vyberte a nechajte na teple odpočinúť. Omáčku rozmixujte dohladka a prepasírujte cez sitko. 8. Dochutte cukrom, kvapkou octu a citrónovej šťavy. Ochutnávajte! Ak treba, povolte trochou vývaru alebo vody. Nakoniec vmiešajte kúsky studeného masla (už nevarte). 9. Na malej panvici rozpustite maslo, pridajte gnocchi a osoľte. Opečte a prilievajte asi 2 dl horúcej vody. Nechajte vyvariť a občas premiešajte. 10. Na taniere dajte omáčku, pridajte na plátky nakrájané mäso a gnocchi. Nakoniec posypte zeleninovou slamkou (tú tesne pred podávaním osoľte). .pepper..field tip Na finálne dochutenie jedál môžete vyskúšať náš soľný kvet.   Dobrú chuť! Autorka: Markéta Hrubešová
Cacio e pepe (těstoviny se sýrem a černým Kampotským pepřem)

Recepty

Cacio e pepe (cestoviny so syrom a čiernym Kampotským korením)

Ingrediencie 200 g špagiet 160 g strúhaného syra parmigiano + na posypanie 60 g masla 2 lyžice drveného čierneho Kampotského korenia Fleur de Sel z Kampotu na dochutenie Postup 1. Vodu privedieme do varu, osolíme a varíme cestoviny cca 7–8 min. 2. Na panvici rozohrejeme maslo a asi 30 sekúnd na ňom restujeme drvené korenie. Stiahneme plameň a pridáme cestoviny. Na miernom ohni prilievame k cestovinám aj trochu vody, v ktorej sa varili (cca 3 lyžice). Pridáme nastrúhané parmigiano a miešame, kým sa všetko nespojí do smotanovej omáčky. 3. Rozdelíme na dve porcie. Podávame s mletým čiernym Kampotským korením a strúhaným syrom navrchu. .pepper..field tip Rovnako dobre ako drvené korenie chutí aj .pepper..pasta s Kampotským korením priamo drveným vo vnútri.   Buon appetito! Autor: Matteo De Carli
Uzená vepřová žebra provoněná Asií se salátem ze žluté ředkve

Recepty

Údené bravčové rebrá prevoniavané Áziou so šalátom z žltej reďkovky

Ingrediencie 1 500 g bravčových rebier Šalát žltý reďkovka červená cibuľa koriander chilli Marináda 75 g čierneho Kampotského korenia soľný kvet 75 g horčicových semienok 50 g feniklových semienok 50 g kmínových semienok 50 g Garam Masala koreniacej zmesi 75 g maďarskej papriky (sladká, jemná paprika) 25 g muškátového orieška 10 kardamónových strukov Postup deň vopred 1. Na prípravu nálevu všetky ingrediencie dajte do 1 l vody a priveďte k varu. Odstavte a nechajte vychladnúť. Odstráňte tvrdú kožu a blany z chrbtu (vykostená strana) krátkeho rebra tak, že ostrý nôž vložíte medzi kožu a mäso a urobíte niekoľko malých rezov, aby ste kožu uvoľnili a potom ju stiahnete. 2. Takto pripravené rebro ponorte do studeného nálevu (uistite sa, že je celá jeho časť ponorená v náleve) a nechajte 12 hodín v chladničke. 3. Medzitým na prípravu marinády jemne rozomelte ingrediencie v mlynčeku na kávu. Marinádu zvážte a 50 gramov si odložte bokom. Zvyšok marinády nebudete potrebovať, ale môžete ju samozrejme využiť pri príprave iného jedla. Postup v deň údenia 1. Vyberte rebrá z nálevu a jemne osušte kuchynskou utierkou. Potrite marinádou a nechajte 2 hodiny v chladničke odpočívať. 2. Zapáľte drevené uhlie v Big Green Egg a zohrievajte na teplotu 100 °C. Nasypte hrsť čerešňových štiepok na žeravé uhlie, vložte convEGGtor alebo nerezový kôš pre convEGGtor s dvoma polovicami kameňov do EGG. Umiestnite rošt a naň pripravené rebrá. Zapichnite sondu Meateru (bezdrôtový teplomer) do stredu mäsa a nastavte teplotu na 70 °C. Zavrite veko EGG a nechajte rebrá piecť, kým nedosiahnu požadovanú vnútornú teplotu. 3. Vyberte rebrá z EGG, keď teplota vo vnútri mäsa dosiahne 70 °C. Zabaľte do alobalu s trochou masla a whisky a položte späť na rošt do EGG. Mäso si dlhodobo udrží svoju vnútornú teplotu. Nechajte ho variť, kým nie je dosiahnutá teplota jadra 90–95 °C. Vyberte rebrá z EGG, keď dosiahne mäso požadovanú vnútornú teplotu a nechajte prikryté fóliou pol hodiny odpočívať. Varíte pri nízkej teplote, kým nezískate tretinu z pôvodného objemu. 4. Vyberte nerezový rošt z EGG a vložte liatinový rošt. ConvEGGtor v EGG nechajte. Zohrievajte na 180 °C. Vybaľte mäso z fólie. Položte stranou s kosťou dole na gril (potom na liatinovú platňu, ak ju máte k dispozícii) a zatvorte veko EGG. Nechajte mäso približne 30 minút karamelizovať. Medzitým nakrájajte všetky ingrediencie na šalát a zmiešajte dohromady. Vyberte rebrá z EGG. Nakrájajte rebrá medzi kosťami na štyri kusy.   Dobrú chuť! Autor: Nyoman Purnata
Vepřová kotleta se zeleným chřestem, smrži, konfitovanými bramborami a černým Kampotským pepřem

Recepty

Bravčová kotleta so zeleným špargľom, smržmi, konfitovanými zemiakmi a čiernym Kampotským korením

Ingrediencie 250–300 g bravčovej kotlety s kosťou 6 ks zeleného špargle 6 ks zemiakov 50 g smrčkov 50 ml mäsovej šťavy demi-glace 50 ml smotany 10 listov medvedieho cesnaku masť Soľný kvet Čierne Kampotské korenie Postup 1. Zemiaky nakrájajte na 6 rovnako veľkých kúskov a konfitujte do mäkka v masti. 2. Bravčovú kotletu okoreňte soľou a čiernym Kampotským korením. 3. Vložte na rozpálený gril a grilujte z každej strany približne 10 minút, prevoňajte pridaním niekoľkých listov medvedieho cesnaku. 4. Medzitým orestujte smrčky, zalejte demi-glace a smotanou a pár minút povarte. Osoľte a okoreňte čiernym Kampotským korením. 5. 2 minúty pred dokončením mäsa pridajte na gril ešte zelený špargľ a grilujte 1 minútu z každej strany. 6. Bravčovú kotletu zložte z grilu, pridajte konfitované zemiaky, ktoré ste predtým vybrali z masti a prilievajte smrčkovú omáčku. Dozdobte grilovaným zeleným špargľom a čerstvými listami medvedieho cesnaku.   Dobrú chuť! Autor: Ondrej Hutník
Předkrmové satay provoněné Asií od Tomáše Mrvíka ze SOHO

Recepty

Predjedlo satay voňajúce Áziou od Tomáša Mrvíka zo SOHO

Ingrediencie Ingrediencie jednotlivých komponentov nájdete v postupe Satay Kuracie Na marinádu použite 1 lyžičku kurkumy, 1 lyžičku koriandrových semienok, 2 lyžice oleja, kúsok nastrúhaného zázvoru, 2 strúčiky cesnaku nasekaného najemno, 2 lyžice sójovej omáčky a biely Kampotský korenie. Kuracie mäso nakrájajte na tenké prúžky a marinujte v pripravenom náleve. Hovädzie Marinádu pripravte z 1 lyžice nastrúhaného zázvoru, 1 lyžice sezamového oleja, 2 lyžíc pomarančovej šťavy s kôrou, 1 lyžičky palmového cukru, 2 lyžíc sójovej omáčky a čierny Kampotský korenie. Hovädzí roštenec alebo rump steak nakrájajte na tenké plátky a marinujte v pripravenom náleve. Krevety Na marinádu budete potrebovať 1 ks citrónovej trávy nasekanej najemno, chilli papričku nasekanú najemno, 2 lyžice olivového oleja, 2 nasekané strúčiky cesnaku a červený Kampotský korenie. Krevety olúpte a odstráňte črievko. Nakrájané napoly marinujte v marináde. Prílohy Arašidová omáčka Fantastickú omáčku, ktorú poznáme z Kambodže, na grilované satay pripravte z nasledujúcich surovín. 2 šálky nesladeného kokosového mlieka, 2 lyžičky červenej kari pasty, 2 lyžičky papriky, 8 lyžíc arašidového masla, 3 lyžice cukru a soľný kvet. Kokosové mlieko zohrejte v malom kastróle. Pridajte červenú kari pastu, papriku, arašidové maslo, cukor a soľ, všetko dobre premiešajte. Omáčku podávajte pri izbovej teplote. Chrumkavý šalát Jedinečný chrumkavý šalát ku grilovaným satay si pripravte jednoducho z nakrájanej zelenej olúpanej papáje nakrájanej na prúžky, little gem šalátu, mrkvičky a jarných cibuliek. Ďalej pridajte hrsť nasekaného koriandra, 1 ks nasekanej chilli papričky a hrsť mungo klíčkov. Šalát premiešajte a posypte sezamom a kešu orechmi. Dresing z kokosového mlieka Ku satay si môžete pripraviť aj dresing z kokosového mlieka. Zmiešajte 100 ml kokosového mlieka, 1 lyžičku kari pasty, 1 lyžicu rybej omáčky, 2 lyžice sójovej omáčky, limetkovú šťavu z jednej limetky, 1 lyžicu palmového cukru a 2 nastrúhané strúčiky cesnaku. Ananásová salsa Poslednou prílohou bude ananásová salsa z grilovaného ananásu. Očistenú polovicu ananásu nakrájajte na štvrtiny a ugrilujte. Následne ananás roztlačte a zmiešajte s nasekanou červenou feferónkou, hrsťou nasekanej mäty, červenou cibuľou nasekanou najemno, olivovým olejom, limetkovou šťavou z jednej limetky, soľou a červeným Kampotským korením.   Dobrú chuť! Autor: Tomáš Mrvík
Kachní prsa s divokou zeleninou, hříbkovou omáčkou a čokoládou Herufek

Recepty

Kačacie prsia s divokou zeleninou, hríbovou omáčkou a čokoládou Herufek

Ingrediencie (4 porcie) 4 kačacie prsia 2 papriky 100 g smrčkov 1 cibuľa Čierne kampotské korenie 20 g tmavej čokolády Herúfek hríbová omáčka soľný kvet extra panenský olivový olej Postup 1. Naříznite niekoľkokrát kožu na kačacích prsiach. 2. Pridajte čierne kampotské korenie a soľný kvet. 3. Umiestnite kačicu s kožou na rozpálené liatinové platne Petromax. 4. Nakrájajte zeleninu na veľké kúsky alebo ju celú hoďte priamo do ohňa. 5. Otáčajte kačicu aj zeleninu podľa potreby. 6. Pridajte smrčky. 7. Keď je kačica hotová, dajte ju bokom a nechajte ju odpočívať na teplom mieste približne 10 minút. 8. Nakrájajte kačicu a pridajte zeleninu s hríbmi. 9. Pridajte hríbovú omáčku. 10. Na záver pridajte soľný kvet a čierne kampotské korenie. 11. Posypte všetko jemne nastrúhanou tmavou čokoládou s kampotským korením z čokoládovne HERUFEK.   Dobrú chuť! Autor: Matteo De Carli
Ribeye steak se šťouchanými bramborami, pancettou a vejcem

Recepty

Ribeye steak s rozmačkanými zemiakmi, pancettou a vajcom

Ingrediencie (4 porcie) 4 kusy hovädzích steakov po 200 g 12 malých zemiakov 150 g pancetty čerstvé bylinky vajcia extra panenský olivový olej čierne Kampotské korenie soľný kvet Postup 1. Okolo steaku položte čerstvé bylinky. Steak osoľte a okoreňte, pridajte olej. 2. Baby zemiaky varíme 12 minút vo vode. 3. Vložte do steaku Meater (bezdrôtový teplomer), nastavte aplikáciu s požadovanou teplotou. A mäso ugrilujte. 4. Do liatinového hrnca pridajte extra panenský olivový olej, maslo a pancettu. Po 7–8 minútach pečenia pancetty nakrájajte baby zemiaky, pridajte čerstvé bylinky, osoľte a okoreňte Kampotským korením. 5. Mäso otočte a následne aj zemiaky. Po chvíli steak vyberte a dajte ho na teplé miesto odpočívať. 6. Na zemiaky a pancettu pridajte vajce. Mäso nakrájajte na plátky, osoľte a pridajte čierne Kampotské korenie. Môžete podávať.   Dobrú chuť! Autori: Matteo De Carli a Ondra Hutník
Otevřený sendvič s hovězím Ribeye steakem, chřestem a majonézou z medvědího česneku

Recepty

Otvorený sendvič s hovädzím Ribeye steakom, špargľou a majonézou z medvedieho cesnaku

Ingrediencie na chlebovú placku (12 ks) 150 ml plnotučného mlieka 10 g práškového cukru 10 g sušeného droždia 450 g polohrubej múky 5 g soli 5 g prášku do pečiva 30 g rastlinného oleja 150 g bieleho jogurtu 1 ks prášku do pečiva 5 g čierneho Kampotského korenia Ďalšie ingrediencie 2 × 250 g hovädzieho Ribeye steaku (vysoký roštenec) 2 plátky pancetty / slaniny 200 g zeleného špargle 200 g bieleho špargle 100 g reďkoviek 100 g medvedieho cesnaku 100 ml slnečnicového oleja 1 ks žĺtku 100 g masla 10 g soli 5 g čierneho Kampotského korenia Postup 1. Ingrediencie na chlebovú placku premiešajte v ceste, vytvorte 12 bochníkov a nechajte odležať cca 30 minút. 2. Hovädzie Ribeye steaky vyberte 30 minút pred grilovaním z chladu. Osoľte a okoreňte čiernym Kampotským korením, obalte v pancette alebo slanine a upevnite špagátom. 3. Na rozpálený gril položte mäso, zapichnite Meater (bezdrôtový teplomer) a v aplikácii nastavte teplotu na stupeň Medium. 4. Medzitým pripravte majonézu tak, že do žĺtka zašľaháte olej z medvedieho cesnaku. 5. Maslo osoľte a okoreňte Kampotským korením a v kastróliku rozpusťte na rozpálenom grile. 6. Špargľu nakrájajte na prúžky, reďkvičky na plátky a dajte grilovať. 7. Z odpočinutého cesta vyvaľkajte chlebové placky a opečte na grile na masle s Kampotským korením. Maslom potierajte placky z oboch strán. 8. Po upozornení aplikácie na dokončenie mäsa na požadovaný stupeň prepečenia odstavte steaky a nechajte ich odpočívať 10 minút. 9. Zložte chlebové placky z grilu, potrite ich majonézou z medvedieho cesnaku. Hovädzie mäso nakrájajte na plátky a pridajte na placky. Pridajte ogrilované reďkvičky a špargľu, dozdobte čerstvými listami medvedieho cesnaku. Dochutťe soľou a čiernym Kampotským korením.   Dobrú chuť! Autor: Ondra Hutník
Ribeye steak s parmezánovými bramborami a hořčicovou omáčkou

Recepty

Ribeye steak s parmezánovými zemiakmi a horčicovou omáčkou

Ingrediencie (1 porcia) 300 g hovädzieho vysokého roštenca 300 ml hovädzieho vývaru 2 čajové lyžičky dijonskej horčice 50 ml smotany 250 g zemiakov 50 g parmezánu drvený Kampotský Ďrvený a černý korenie soľ olivový olej Chivalon Atilio Sea Salt Flakes Postup 1. Zemiaky nakrájajte na plátky hrubé približne centimeter, ukladajte vedľa seba na plech s papierom na pečenie, polejte olivovým olejom a dajte do rúry predhriatej na 250°C. Pečte, kým nebudú zo spodnej strany dozlatista. 2. Vývar dajte do kastróla a povarte, kým nezhustne. Následne pridajte smotanu, horčicu a dochuťte soľou a korením. Varíme do dosiahnutia požadovanej konzistencie. 3. Zemiaky vyberte z rúry, posypte parmezánom, červeným korením a jemne osoľte. 4. Steak vytiahnutý minimálne 30 minút pred tepelnou úpravou z chladničky dôkladne potrite olivovým olejom. 5. Panvicu rozohrejte na maximum a potom na ňu opatrne položte steak. Opekajte (pri tejto veľkosti) približne 2,5 minúty z každej strany. Obracajte iba raz. 6. Následne steak vyberte z panvice a nechajte aspoň 3 minúty odpočívať na teplom mieste. 7. Rúru zapnite na gril a zapekajte syr na zemiakoch dozlatista. 8. Ohrejte omáčku. 9. Steak nakrájajte na plátky. 10. Podávajte parmezánové zemiaky, omáčku a na ňu položte plátky steaku. Ten posypte Kampotskou soľou a hrubo drveným čiernym korením.   Dobrú chuť! Autor: David v kuchyni
Mufloní hřbet s pyré z topinamburu, kroketami, pečeným česnekem, pálenou šalotkou a houbovo-jalovcovou omáčkou

Recepty

Mufloní chrbát s pyré z topinamburu, krokety, pečeným cesnakom, pálenou šalotkou a hubovo-jalovcovou omáčkou

Ingrediencie (2 porcie) 400 g muflonieho chrbta 200 g olúpaných topinamburov Biely, červený a čierny korenie Olivový olej Casas de Hualdo Cornicabra Ingrediencie – mäso 2 lyžice olivového oleja Casas de Hualdo Cornicabra 2 čajové lyžičky čierneho korenia 1 čajová lyžička dijonskej horčice 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate Ingrediencie – pyré mlieko 10 guľôčok bieleho korenia soľ Ingrediencie – omáčka 400 ml hovädzieho vývaru 1 lyžica sušených húb 10 guľôčok borievok 10 guľôčok červeného korenia 50 ml smotany 50 ml koňaku 30 g masla soľ Ingrediencie – krokety 200 g zemiakov varného typu C hrubá múka 1 vajce 1 čajová lyžička červeného kampotského korenia hladká múka, rozšľahané vajce, strúhanka na obaľovanie Ingrediencie – prílohy 1 strúčik cesnaku 1 väčšia šalotka 1 lyžica olivového oleja Casas de Hualdo Cornicabra soľ biely kampotský korenie K podávaniu Sea Salt Flakes trocha nasekanej petržlenovej vňate Postup 1. Mäso očistite, posypte čajovou lyžičkou drveného korenia, vložte do vákuovacieho vrecka, pridajte 2 lyžice olivového oleja a zaviažte do vákuovej fólie. 2. Topinambury očistite (vkladajte ich do vody s šťavou z polovice citróna). Následne vložte do vriacej osolenej vody a varte do mäkka. 3. Uvarené topinambury rozmixujte s bielym korením a mliekom. Pridajte toľko mlieka, aby vzniklo husté pyré. 4. Zemiaky uvarte do mäkka, nechajte vychladnúť, potom nastrúhajte najemno, pridajte vajce, drvené červené korenie a postupne pridávajte hrubú múku. 5. Vypracujte mierne lepkavé cesto, z ktorého vytvorte guľôčky, ktoré obaľte v klasickom trojobalu. 6. Krokety predpečte v oleji rozpálenom na 150 °C asi 5 minút. Len aby sa prehriali, stuhli, nie aby získali zlatistú farbu. 7. Vývar spolu s korením a hubami povarte do hustej konzistencie, pridajte koňak, smotanu a opäť prevarte. Pred podávaním prepasírujte, ohrejte a na záver pridajte a na vypnutom sporáku vmiešajte maslo. 8. Šalotku olúpte, nakrájajte na štvrtiny, cesnak iba rozpolte. Pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte, kým cesnak nezmäkne a na povrchu nebude zlatý. Posypte trochou drveného korenia. Šalotka bude mäkká, ale bez farby. Preto ju opáľte flambovacou pištoľou. 9. Takto máte všetko predpripravené, aby ste mohli všetko len rýchlo dokončiť, ohriať, usmažiť. 10. Mäso pripravíme metódou sous-vide pri 57 °C na 1 hodinu 15 minút. 11. Akonáhle bude mäso uvarené, vyberte ho z vrecka, osušte a prudko opečte na olivovom oleji. 12. Po opečení potrite horčicou a obalte v zmesi nasekanej petržlenovej vňate a lyžice drveného čierneho korenia. Nechajte aspoň 3 minúty odpočívať. 13. Medzitým ohrievajte pyré a omáčku. Opečte krokety do zlatista. Cesnak a šalotky ohrievajte v rúre. 14. Podávajte na horúcom tanieri, najprv pyré, potom nakrájané mäso, krokety, cesnak, šalotku a pridajte omáčku. Na záver mäso osoľte Sea Salt Flakes a celý pokrm posypte trochu na hrubo nasekanou pažítkou.   Dobrú chuť! Autor: David v kuchyni
Vajíčková pomazánka s černým Kampotským pepřem

Recepty

Vajíčková nátierka s čiernym kampotským korením

Ingrediencie 3 vajcia uvarené natvrdo 3 lyžice bieleho jogurtu 2 lyžice majonézy 1 lyžička plnotučnej horčice 5 cm póru hrsť medvedieho cesnaku Čierne Kampotské korenie Kampotská soľ Postup 1. Vajcia uvarte natvrdo. Podľa veľkosti vajec varenie trvá 8–9 minút. Uvarené vajcia ihneďschlaďte v ľadovej vode, aby sa zastavilo varenie a vajce sa už ďalej nevysušovalo.2. Vychladnuté vajcia olúpte, umyte, osušte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte biely jogurt,majonézu, na jemno nakrájaný pórek a hrsť nasekaného medvedieho cesnaku. Medvedí cesnak jesezónna bylinka, preto ho môžete nahradiť napríklad petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.3. Pomazánku ochuťte soľou a hlavne čerstvo mletým Kampotským korením. Takto pripravenúpomazánku nechajte aspoň hodinu až dve odležať v chladničke, aby sa chute pekne prepojili.4. Potom si ju stačí vychutnať napríklad s priateľmi alebo v pokoji doma s rodinou.   Dobrú chuť! Autorka: solnicka_v_kuchyni
Pečený fenykl s parmezánem s černým Kampotským pepřem

Recepty

Pečený fenikel s parmezánom a čiernym kampotským korením

 Ingrediencie 3 –4 hlávky feniklu olivový olej čierny Kampotský korenie Kampotská soľ strúhaný parmezán (½ šálky až šálka) jarná cibuľka Postup 1. Predhrejte rúru na 180 °C. Skráťte stonky feniklu a odložte bokom(zelené vňať/listy budete potrebovať). Fenikel nakrájajte vertikálne na cca 0,8 mm–1 cmhrubé časti, vyjde približne 4 plátky.2. Na spodok plechu nalejte olivový olej, naň položte fenikel a znovu pokvapkajte olivovým olejom. Jemne osoľte, ale nie príliš,pretože parmezán je sám o sebe dosť slaný, a okoreňte Kampotským čiernym korením.3. Dajte piecť do rúry na približne 35 minút, potom posypte strúhaným parmezánom avložte späť na 3 minúty. Nakoniec môžete ešte trochu okoreniťčerstvo mletým korením a pridať nakrájanú jarnú cibuľku a feniklové listy.4. Môžete podávať takto samostatne, napríklad s dipom, alebo ako prílohu k steaku či pečenej zelenine.   Dobrú chuť! Autorka: kardamomma.cz