Košíčky z lístkového cesta s červeným Kampotským korením
Ingrediencie – košíčky
- 1 plát maslového lístkového cesta
- 25 g masla
- 250 g jahodového džemu
- 200 g smotany na šľahanie
- stužovač šľahačky (nemusí byť)
- červený Kampotský korenie
- maliny
- práškový cukor na posypanie
Ingrediencie – jahodový džem
- cca 1,5 kg zrelých čerstvých jahôd
- cca 350 g trstinového cukru
- šťava z jedného citróna
- čerstvo mleté červené Kampotské korenie
- cca 50 ml balzamikového octu
Postup na košíčky
1. Na pracovnej ploche si rozložte plát lístkového cesta. Pravítkom si dlhšiu stranu rozdeľte na štyri diely, kratšiu na tri. Nakoniec ostrým nožom rozdeľte cesto na 12 častí.
2. Rúru si predhrejte na 180 °C. Na sporáku rozpustite maslo a dôkladne si vymastite formu na muffiny. Do každého otvoru vložte jeden obdĺžnik z lístkového cesta tak, aby okraje trochu presahovali, a vložte do rúry.
3. Pečte asi 20 minút alebo kým košíčky nebudú zlatohnedé. Po vychladnutí každý košíček naplňte jednou alebo dvoma lyžičkami džemu.
4. Zo smotany si vyšľahajte do polotuha šľahačku a lyžičkou ňou ozdobte každý košíček. Ak chcete, aby vám šľahačka pevne držala tvar a neroztekala sa do strán, použite jeden sáčok stužovača šľahačky. Nakoniec navrch dajte malinu a posypte práškovým cukrom a čerstvo mletým korením.
Jahodový džem si môžete buď kúpiť, alebo si ho pripraviť doma. Ak si zaobstaráte džem hotový, stačí do neho pridať čerstvo mleté červené korenie a všetko spolu premiešať. Recept bude o to jednoduchší. Ja mám pár pohárov domáceho džemu vždy pripravených v špajzi, pridávam recept aj naň, je vynikajúci.
Postup na džem
1. Osušené jahody preložte ideálne do nízkeho nerezového alebo medeného hrnca s hrubým a čo najväčším dnom. Zrelé jahody nie je potrebné krájať, ale môžete ich rozmačkať vidličkou.
2. Za stáleho miešania potom niekoľko minút trpezlivo čakajte, kým sa voda neodparí a priebežne odstraňujte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
3. Potom jahody pokvapkajte citrónovou šťavou z jedného citróna, pridajte časť odmeraného cukru a ochutnajte, či je dosladenie dostatočné. Za stáleho miešania potom ešte chvíľu pokračujte v odparovaní prebytočnej vody, až sa vám za vareškou bude tvoriť cestička.
4. To už je správna konzistencia, ktorú potrebujete dosiahnuť. Džem dochuťte korením a balzamikovým octom, naplňte do čistých pohárov a uzavrite viečkom. Prípadne môžete pre istotu sterilizovať (cca 20 minút pri 80 °C).
Dobrú chuť!
Autorka: kavarenska.povalecka

