Krém z pečeného karfiolu s bielym Kampotským korením, karamelizovaným karfiolom, blanšírovaným špargľom a údenými mandľami

Ingrediencie

  • 500 g karfiolu
  • 100 g bieleho špargle
  • 100 g zeleného špargle
  • 2 ks bielej cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 125 g masla
  • 50 g údených mandlí
  • 30 ml olivového oleja
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 ks nového korenia
  • 1 g drveného rascu
  • biely Kampotský korenie
  • muškátový oriešok
  • soľ

Postup

1. Karfiol upečte v rúre do hneda na 180 °C asi 30 minút až 1 hodinu. Potom nakrájajte na tenké plátky. Bielu cibuľu a cesnak olúpte a tiež nakrájajte na tenké plátky.

2. Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej s 50 g masla a pridajte nakrájanú cibuľu a karfiol, pár minút opečte a dochuťte štipkou soli a korenia. Pridajte cesnak, krátko opečte a všetko zalejte plnotučným mliekom.

3. Pridajte bobkový list, nové korenie, drvený rasce, osoľte a okoreňte. Varíme úplne do mäkka, 30 minút až jednu hodinu. Potom polievku dôkladne spolu s 50 g masla rozmixujte na hladký krém. Preceďte cez jemné sito a dochuťte soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

4. Surový karfiol rozdeľte na ružičky, nakrájajte na polovice a opečte dozlatista na rozohriatej panvici s trochou repkového oleja. Pridajte maslo a dochuťte soľou a korením. Dopečte v rúre na 150 °C180 °C asi 10 až 15 minút.

5. Zelený a biely špargľu škrabkou olúpte, odkrojte drevnaté konce a nakrájajte na polovice. Blanšírujte v osolenej vriacej vode asi 23 minúty, potom okamžite schlaďte ľadovou vodou. Pred podávaním premiešajte s rozpusteným maslom, osoľte a okoreňte. Polievku podávajte s údenými mandľami.

 

Dobrú chuť!

Autor: Ladislav Floreán