Krém z pečeného karfiolu s bielym Kampotským korením, karamelizovaným karfiolom, blanšírovaným špargľom a údenými mandľami
Ingrediencie
- 500 g karfiolu
- 100 g bieleho špargle
- 100 g zeleného špargle
- 2 ks bielej cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 l plnotučného mlieka
- 125 g masla
- 50 g údených mandlí
- 30 ml olivového oleja
- 2 ks bobkového listu
- 5 ks nového korenia
- 1 g drveného rascu
- biely Kampotský korenie
- muškátový oriešok
- soľ
Postup
1. Karfiol upečte v rúre do hneda na 180 °C asi 30 minút až 1 hodinu. Potom nakrájajte na tenké plátky. Bielu cibuľu a cesnak olúpte a tiež nakrájajte na tenké plátky.
2. Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej s 50 g masla a pridajte nakrájanú cibuľu a karfiol, pár minút opečte a dochuťte štipkou soli a korenia. Pridajte cesnak, krátko opečte a všetko zalejte plnotučným mliekom.
3. Pridajte bobkový list, nové korenie, drvený rasce, osoľte a okoreňte. Varíme úplne do mäkka, 30 minút až jednu hodinu. Potom polievku dôkladne spolu s 50 g masla rozmixujte na hladký krém. Preceďte cez jemné sito a dochuťte soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.
4. Surový karfiol rozdeľte na ružičky, nakrájajte na polovice a opečte dozlatista na rozohriatej panvici s trochou repkového oleja. Pridajte maslo a dochuťte soľou a korením. Dopečte v rúre na 150 °C–180 °C asi 10 až 15 minút.
5. Zelený a biely špargľu škrabkou olúpte, odkrojte drevnaté konce a nakrájajte na polovice. Blanšírujte v osolenej vriacej vode asi 2–3 minúty, potom okamžite schlaďte ľadovou vodou. Pred podávaním premiešajte s rozpusteným maslom, osoľte a okoreňte. Polievku podávajte s údenými mandľami.
Dobrú chuť!
Autor: Ladislav Floreán

