Mangoldová polievka s červeným Kampotským korením

Ingrediencie

  • cca 1 kg mangoldu
  • 3 šálky zeleninového/kuracieho vývaru
  • šťava z ½ citróna
  • 1 lyžica tapiokového škrobu
  • 1 vrchovatá lyžica nakrájaného medvedieho cesnaku (alebo 1 pretlačený strúčik cesnaku)
  • 1 vrchovatá lyžica ghí
  • ¼ lyžičky muškátového orieška
  • 2 štipky soli
  • červený Kampotský korenie
  • vajce natvrdo
  • výhonky červenej repy
  • výhonky zeleného hrášku
  • olivový alebo avokádový olej
  • Kampotská soľ kvet

Postup

1. Mangold je potrebné najskôr namočiť od nečistôt. Napustite si drez studenou
vodou a listy v ňom nechajte pár minút plávať. Potom ich jemne osušte.

2. Pripravte si veľký hrniec, v ktorom budete dusiť stonky aj listy mangoldu. Pretože
stonky mangoldu potrebujú dlhší čas na tepelnú úpravu, je potrebné ich teraz
odrezať. Jednoducho narežte rez po oboch stranách stonky. Zostane vám listová
časť zvlášť a stonka zvlášť.

3. Najskôr dajte dusiť stonky, po chvíli asi 5 minútach k nim pridajte aj listy a
duste približne 3 minúty do zmäknutia.

4. Teraz prelejte mangold do sita a ihneď prepláchnite studenou vodou, aby vám
zostala pekne zelená farba.

5. Preneste mangold do mixéra, prisypte škrob, pridajte nakrájaný medvedí
cesnak, nalejte vývar a šťavu z citróna a mixujte úplne dohladka. Trvá to približne
2–3 minúty. Prípadne všetko vložte do hrnca a mixujte tyčovým mixérom.

6. Hotovú hladkú zmes teraz prelejte do hrnca a začnite ohrievať na miernom
plameni, polievka vďaka škrobu mierne zhustne.

7. Pridajte do polievky ghí alebo maslo a muškátový oriešok. Premiešajte a
dochutnajte soľou a korením podľa vašej chuti.

8. Podávajte s natvrdo uvareným vajíčkom, výhonkami a opečeným špargľou.
Pokvapkajte ľahko olejom a do koreniajte.

 

Dobrú chuť!

Autorka: yummypaleocz