Murgh Kali Mirch (kurča na čiernom kampotskom korení)

Ingrediencie

  • 800 g kuracieho mäsa bez kostí (prsia, stehná)
  • 3 lyžice oleja
  • 1 lyžička rímskeho kmínu
  • 1 lyžička feniklu
  • 1 lyžička koriandra (semien)
  • 2 celé kašmírske chilli
  • ½ lyžičky kurkumy
  • 1 lyžica čierneho Kampotského korenia
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 lyžica zázvorovo-cesnakovej pasty
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžica listov pískavice (grécke seno)
  • Soľ podľa chuti

Postup

1. Na suchej panvici nechajte rozvoňať čierne korenie, keď ucítite jeho vôňu, odoberte ho zo zdroja tepla a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. To isté urobte so zvyšným korením, t.j. feniklom, rímskym kmínom, koriandrom a chilli, ktoré môžete opražiť spoločne. Nenechávajte korenie pražiť príliš dlho, aby sa nepripálilo a nezhořklo. Keď bude mať korenie izbovú teplotu, korenie rozdrvte nahrubo, ostatné korenie rozomelte spoločne na jemno.

2. V malej miske zmiešajte olej, korenie, rozomleté korenie a kurkumu.

3. Kuracie mäso nakrájajte na kúsky a marinujte v pripravenom korenenom oleji minimálne hodinu, najlepšie však cez noc.

4. V kastróle alebo hlbšej panvici rozohrejte kokosový olej, orestujte na ňom cibuľu do zlatista a potom primiešajte zázvorovo-cesnakovú pastu a za stáleho miešania minútku spoločne restujte. K tejto základnej zmesi pridajte namarinované mäso a nechajte ho prudko zatiahnuť.

5. Znížte teplotu, pridajte kokosové mlieko a varte približne 20 minút, až bude mäso mäkké, úplne uvarené a omáčka zredukuje a získa hustejšiu konzistenciu.

6. Nakoniec, ak je potrebné, osoľte.

7. Podávajte s ryžou alebo s niektorým z indických chlebov (plackami).

 

Dobrú chuť!

Autorka: Ilona Bansal Chai & Chilli