Švédske pečené zemiaky hasselback s červeným Kampotským korením
Ingrediencie (2 porcie)
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- kvalitný olivový olej
- pol citróna
- rozmarín
- korenie na zemiaky
- čerstvo mleté červený Kampotský korenie
- Kampotská soľ
Postup
1. Rúru predhrejte na 200 °C a pečiaci rošt umiestnite do strednej polohy.
2. Zemiaky dobre očistite pod studenou vodou a osušte. Každý zemiak položte medzi dve varešky (alebo čínske paličky či špáradlá) a nožom narežte na približne 1 mm silné plátky. Vďaka paličkám plátky nezarežete až úplne dole a zemiak tak zostane vcelku a nerozpadne sa. Zemiaky rozložte do zapekacej nádoby.
3. Cesnaku ostrým nožom odrežte „hlavičku “, tú nebudeme potrebovať. Cesnak musí byť narezaný. V miske si zmiešajte olivový olej s korením. Zemiaky osoľte a okoreňte červeným Kampotským korením. Následne každý zemiak a cesnak potrite zmesou oleja a korenia. Je potrebné si trochu oleja nechať na neskôr, bude sa hodiť na ďalšie potretie. Medzi zemiaky vložte dve vetvičky rozmarínu.
4. Ochutené zemiaky pečte v predhriatej rúre do mäkka a dozlatista. Po 30 minútach zemiaky vyberte a potrite zvyškom oleja s korením a vložte ich znova do rúry. Bude to trvať cca 20 –30 minút. Dôležité je zemiaky sledovať, aby sa nepripálili, ale aby boli pekne zlatisté a chrumkavé.
5. Asi 10 minút pred dopečením môžete zemiaky posypať hrubo mletou strúhankou alebo panko strúhankou, vďaka čomu budú zemiaky ešte chrumkavejšie.
6. Po vybratí z rúry zemiaky posypte soľou a čerstvo mletým korením. Môžete tiež pridať kôru z pol citróna alebo na jemno nasekanú pažítku. Podávajte teplé.
Prajem dobrú chuť!
Autorka: kavarenska.povalecka

