Preč s nami varia michelinští šéfkuchári
Matteo de Carli a ďalší michelinskí šéfkuchári využívajú vo svojej kuchyni zásadne korenie pestované v Kampote. Dôvod? Jeho jedinečná chuť, ktorá dokáže povýšiť každý michelinský pokrm na najvyššiu úroveň. Nemusíte však byť šéfkuchár ovenčený hviezdičkami, aby ste pomocou korenia z Kampotu vykúzlili jedlo, ktoré bude milovať každý, kto ho ochutná.

Kampotské korenie nie je ani zďaleka podobné koreniu kúpenému v supermarketoch
Jeho chuť je špecifickejšia a oveľa intenzívnejšia, čo je tiež dôvod, prečo mu dať v pokrme doteraz nevídaný priestor. Aby chuť kampotského korenia vynikla, nie je nutné používať gramy a gramy tohto drahocenného korenia. Stačí ho len spárovať s tými správnymi surovinami. Dokonalým príkladom toho, že v jednoduchosti môže byť sila korenia, je japonský recept na úpravu strukov edamame. Tie vďaka koreniu získavajú neuveriteľne lahodnú chuť, v ktorej sa prejavujú exotické chuťové tóny exportované z Kambodže.
Pri používaní korenia je vždy potrebné myslieť na to, že podobne ako soľ, chuť surovín zosilňuje. Zároveň s tým ju však aj mení. Dodáva jej totiž tú ľahko zemistú a exotickú chuť, ktorá je tým tajomstvom známych michelinských šéfkuchárov.

Môže sa to zdať zvláštne, ale korenistá chuť sa nehodí len do tradičných slaných jedál
Korenie dokáže efektívne podporiť aj chuť dezertov či miešaných nápojov, stačí len trochu experimentovať. Verte však, že drvené korenisté zrná kombinované s jahodami okamžite vzbudia pozornosť všetkých vašich hostí a posadia ich do kresla.
Nebojte sa využiť aj dekoratívne schopnosti korenia. Kuracie mäso pripravené v tvrdej korenistej kruste či korenisté guľôčky ležérne sa váľajúce v čerstvej korenistej omáčke sú záležitosťou, ktorá poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oko stravníka.
Zhrnuté a podčiarknuté, nebojte sa korenia, spoznávajte ho, hrajte sa s ním, objavujte s ním úplne neznáme kulinárske možnosti a prekvapte ním tých, pre ktorých najradšej varíte.
Zdieľať
