Lasagne Bolognese s čiernym kampotským korením
Ingrediencie
- 1,5 kg hovädzieho mäsa
- 350 g pancetty
- 2 plechovky paradajok vo vlastnej šťave
- 1 veľká fľaša pasírovaných paradajok
- 3 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 ml červeného vína Chianti (alebo Primitivo)
- 300 ml hovädzieho vývaru
- olivový olej
- Kampotská soľ
- Čierne kampotské korenie
- klinček
- ½ čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
- talianske cestoviny lasagne
- 400 –500 g parmezánu
- 500 ml plnotučného mlieka
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
Postup
1. Libové hovädzie mäso pomelte.
2. Na panvici rozohrejte olivový olej, alebo ak by ste robili poctivý hovädzí vývar, zostal by vám tuk. Na oleji orestujte pancettu a nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s mrkvou a zelerom. Smažte, kým zelenina nezmäkne a nezlatne, asi 15 minút. Pridajte cesnak a restujte 2 minúty.
3. Pridajte mäso, osoľte a okoreňte kampotským korením a varte, kým sa nevytvorí šťava. Zmes zalejte červeným vínom, v tejto chvíli môžete pridať vetvičku rozmarínu pre vôňu, premiešajte a varte asi 35 minút, kým sa alkohol neodparí.
4. Prilejte vývar a pridajte nadrobno nakrájané paradajky v limetkovej šťave a pasírované paradajky. Varte na miernom ohni približne 2 hodiny. V prípade potreby zmes podlejte vývarom.
5. V hrnci rozpustite maslo a pridajte preosiatu múku. Keď sa ingrediencie spoja a vznikne kaša, prilievajte mlieko – mlieko by sa malo už raz variť spolu s cibuľou, do ktorej ste predtým napichli klinček a prepichli ju vidličkou, aby pustila lepšiu arómu a šťavu. Potom nechajte mlieko vychladnúť, zalejte ním pastu a orestujte. Ak na mlieko zabudnete alebo ho neprevaríte, nebude to rovnaké. Varíte na miernom plameni asi 20 minút. Keď je omáčka lesklá, pridajte muškátový oriešok a hrsť alebo dve parmezánu.
6. Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte lasagne vo vriacej vode. Namáčajte ich po niekoľkých kusoch a nie do úplného zmäknutia, aby sa po upečení príliš nerozmočili. Dno misy potrite olivovým olejom a bešamelom a navrstvite – lasagne, bešamel, ragú a parmezán. Posledná vrstva bude lasagne, bešamel a parmezán.
7. Pečte asi 45 minút, kým nie sú lasagne krásne zlatisté – dávajte pozor, aby sa nepripálili.
Dobrú chuť!
Autorka: Nemehlo v kuchyni

