Recepty

Špagety s omáčkou z pečených paprik s černým Kampotským pepřem

Recepty

Špagety s omáčkou z pečených paprík s černým Kampotským korením

Ingrediencie 300 g kvalitných cestovín Ingrediencie – omáčka 450 g červenej papriky 1 palička cesnaku 60 g mascarpone čerstvý alebo sušený tymian čerstvé alebo sušené oregano čerstvo mletý/drcený čierny Kampotský korenie Kampotská soľ Ingrediencie – strúhanka 25 g strúhanky (ideálne domáca z usušeného pečiva) 30 g parmezánu alebo pecorina čerstvý alebo sušený tymian Postup 1. Papriky umyte, dajte na plech/pekáč, pridajte paličku cesnaku prestrihnutú z jednej strany a pokvapkajte troškou olivového oleja. Pečte v rúre predhriatej na 220 °C. Počas pečenia papriky obracajte a pečte asi 30 minút, kým nie sú mäkké a zvonka hnedé až čierne. 2. Hotové papriky dajte ihneď do strednej misy a zhora prikryte potravinovou fóliou tak, aby nikde neunikal vzduch – papriky je potrebné zapaariť. Papriky po 5-10 minútach vyberte, zbavte jadierok a šupky, ktorá by sa vďaka zapareniu mala ľahko dať stiahnuť dole. 3. Z paličky cesnaku vyberte alebo vytlačte jednotlivé strúčiky a spolu s olúpanými paprikami ich rozmixujte dohladka.4. Ďalej uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Nikdy nedávajte cestoviny do studenej vody a vždy vodu dostatočne osoľte! Tiež si dávajte pozor, aby boli uvarené „al dente“, teda na skus. Po uvarení budete cestoviny ešte krátko prehrievať v omáčke, kde sa ešte ľahko dopečú. 5. Rozmixovanú paprikovú omáčku prelejte do širšieho hrnca alebo vyššej panvice a začnite ohrievať. Pridajte soľ, lístky tymianu a oregana podľa chuti a podľa toho, ako sú bylinky staršie (príp. pol lyžičky – 1 celú lyžičku sušeného korenia).6. Pokračujte pridaním mascarpone a premiešajte v omáčke. Nakoniec dochuťte čerstvonamletým/rozdrceným čiernym korením – ideálne Kampotským, ktoré má o poznanie príjemnejšiu a výraznejšiu chuť než klasické čierne korenie.7. Uvarené cestoviny sceďte a preložte do hrnca/panvice s omáčkou. Pol minúty spolu prehrejte. V sekáčiku/mixéri rozomelte parmezán a tymian spolu so strúhankou. Ak by strúhanka sama o sebe nebola dostatočne chrumkavá, predtým ju opražte na suchej panvici a nechajte vychladnúť.8. Hotové cestoviny s omáčkou podávajte posypané syrovou strúhankou, čerstvými bylinkami a čiernym Kampotským korením.   Dobrú chuť! Autorka: Mamachefcz
Lasagne Bolognese s černým Kampotským pepřem

Recepty

Lasagne Bolognese s čiernym kampotským korením

Ingrediencie 1,5 kg hovädzieho mäsa 350 g pancetty 2 plechovky paradajok vo vlastnej šťave 1 veľká fľaša pasírovaných paradajok 3 mrkvy 2 stonky zeleru 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 300 ml červeného vína Chianti (alebo Primitivo) 300 ml hovädzieho vývaru olivový olej Kampotská soľ Čierne kampotské korenie klinček ½ čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška talianske cestoviny lasagne 400 –500 g parmezánu 500 ml plnotučného mlieka 50 g masla 50 g hladkej múky Postup 1. Libové hovädzie mäso pomelte. 2. Na panvici rozohrejte olivový olej, alebo ak by ste robili poctivý hovädzí vývar, zostal by vám tuk. Na oleji orestujte pancettu a nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s mrkvou a zelerom. Smažte, kým zelenina nezmäkne a nezlatne, asi 15 minút. Pridajte cesnak a restujte 2 minúty. 3. Pridajte mäso, osoľte a okoreňte kampotským korením a varte, kým sa nevytvorí šťava. Zmes zalejte červeným vínom, v tejto chvíli môžete pridať vetvičku rozmarínu pre vôňu, premiešajte a varte asi 35 minút, kým sa alkohol neodparí. 4. Prilejte vývar a pridajte nadrobno nakrájané paradajky v limetkovej šťave a pasírované paradajky. Varte na miernom ohni približne 2 hodiny. V prípade potreby zmes podlejte vývarom. 5. V hrnci rozpustite maslo a pridajte preosiatu múku. Keď sa ingrediencie spoja a vznikne kaša, prilievajte mlieko – mlieko by sa malo už raz variť spolu s cibuľou, do ktorej ste predtým napichli klinček a prepichli ju vidličkou, aby pustila lepšiu arómu a šťavu. Potom nechajte mlieko vychladnúť, zalejte ním pastu a orestujte. Ak na mlieko zabudnete alebo ho neprevaríte, nebude to rovnaké. Varíte na miernom plameni asi 20 minút. Keď je omáčka lesklá, pridajte muškátový oriešok a hrsť alebo dve parmezánu. 6. Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte lasagne vo vriacej vode. Namáčajte ich po niekoľkých kusoch a nie do úplného zmäknutia, aby sa po upečení príliš nerozmočili. Dno misy potrite olivovým olejom a bešamelom a navrstvite – lasagne, bešamel, ragú a parmezán. Posledná vrstva bude lasagne, bešamel a parmezán. 7. Pečte asi 45 minút, kým nie sú lasagne krásne zlatisté – dávajte pozor, aby sa nepripálili.   Dobrú chuť! Autorka: Nemehlo v kuchyni
Rychlé těstoviny s .pepper..pestem a lyofilizovaným zeleným Kampotským pepřem

Recepty

Rýchle cestoviny s .pepper..pestom a lyofilizovaným zeleným Kampotským korením

Ingrediencie .pepper..pesto 200 g obľúbených cestovín (napr. tagliatelle) 4 strúčiky cesnaku 1 nasekaná chilli paprička 200 g parmezánu sušený medvedí cesnak Postup 1. Dajte variť cestoviny podľa návodu. Medzitým si na rozohriatej panvici osmažte chilli papričku na olivovom oleji. 2. Pridajte nakrájaný cesnak a ešte niekoľko minút restujte. 3. Uvarené cestoviny sceďte a nechajte trochu vody, v ktorej sa varili (asi 5 lyžíc). 4. Pridajte pesto - množstvo podľa chuti a hrsť parmezánu, premiešajte a pridajte do panvice k zvyšku. Dobre premiešajte. 5. Podávajte posypané parmezánom a sušeným medvedím cesnakom.   Dobrú chuť! Autorka: Nemehlo v kuchyni
Cacio e pepe (těstoviny se sýrem a černým Kampotským pepřem)

Recepty

Cacio e pepe (cestoviny so syrom a čiernym Kampotským korením)

Ingrediencie 200 g špagiet 160 g strúhaného syra parmigiano + na posypanie 60 g masla 2 lyžice drveného čierneho Kampotského korenia Fleur de Sel z Kampotu na dochutenie Postup 1. Vodu privedieme do varu, osolíme a varíme cestoviny cca 7–8 min. 2. Na panvici rozohrejeme maslo a asi 30 sekúnd na ňom restujeme drvené korenie. Stiahneme plameň a pridáme cestoviny. Na miernom ohni prilievame k cestovinám aj trochu vody, v ktorej sa varili (cca 3 lyžice). Pridáme nastrúhané parmigiano a miešame, kým sa všetko nespojí do smotanovej omáčky. 3. Rozdelíme na dve porcie. Podávame s mletým čiernym Kampotským korením a strúhaným syrom navrchu. .pepper..field tip Rovnako dobre ako drvené korenie chutí aj .pepper..pasta s Kampotským korením priamo drveným vo vnútri.   Buon appetito! Autor: Matteo De Carli
Těstoviny plněné špenátem a ricottou s červeným pepřem

Recepty

Cestoviny plnené špenátom a ricottou s červeným korením

Ingrediencie 1 balenie cestovín Conchiglioni Giganti (veľké mušle) cca 300 g krájaného mrazeného špenátu cca 400 g ricotty 3 mozzarelly  šálka nastrúhaného parmezánu 1 vajce nakrájaná čerstvá bazalka 1 strúčik cesnaku soľ podľa chuti Červený Kampotský korenie paradajková omáčka podľa vášho výberu Postup na košíčky 1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Nalejte polovicu paradajkovej omáčky do pripravenej zapekacej misy. Mne sa do misy zmestilo cca 15 kusov cestovín. Skúste si spočítať, koľko sa ich do zapekacej misy zmestí vám, ale majte na pamäti, že cestoviny si musíte uvariť o niečo viac, pretože sa niektoré počas varenia alebo plnenia môžu roztrhnúť. 2. Uvarte cestoviny v osolenej vode a medzitým si pripravte náplň. Mrazený špenát si nechajte aspoň dve hodiny pri izbovej teplote rozmraziť, potom z neho pomocou utierky vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Do zmesi sa pridáva špenát naozaj úplne vysušený. 3. Pridajte ricottu, dve nastrúhané mozzarelly, nastrúhaný parmezán, vajce, bazalku, soľ, čerstvo mleté červené korenie, 1 strúčik cesnaku – najemno a všetko premiešajte. 4. Uvarené cestoviny naplňte zmesou. Do každej pridajte cca 2–3 čajové lyžičky zmesi. Takto naplnené cestoviny vložte do zapekacej misy a potrite ich zvyškom paradajkovej omáčky. Zvyšnou nastrúhanou mozzarellou posypte celý povrch cestovín a dajte asi na 30 minút piecť do rúry. 5. Misku prikryte alobalom a takto pečte 20 minút, na posledných 10 minút alobal zložte a nechajte cestoviny zapiecť, dovtedy kým nebude syr pekne rozpustený. Tip autorky receptu Ak vám zostalo viac zmesi, môžete ňou naplniť zostávajúce cestoviny a ešte pred pečením ich dať zamraziť. Keď budete mať kedykoľvek chuť na niečo dobré, stačí ich vytiahnuť z mrazničky a zapiecť úplne rovnako, podľa návodu vyššie.   Dobrú chuť! Autorka: kavarenska.povalecka