Poctivý hovädzí vývar s čiernym Kampotským korením
Ingrediencie
- 2 morkové kosti
- predné hovädzie na polievku
- veltlínske zelené víno (cca 0,75 l)
- 2 lyžice oleja
- soľ, môže byť napríklad Kampotská hrubozrnná
- Čierny Kampotský korenie
- bobkový list
- 2 väčšie mrkvy
- 1 petržlen
- cesnak
- kedluben
- biela cibuľa
- celer
- jarná cibuľka
Postup
1. Kosti a mäso položte na pekáč – osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Pečte v rúre pri 240 °C asi 30–40 minút, mäso potom vyberte a nakrájajte. Kosti vložte späť do rúry na ďalších 20 minút.
2. Tuk z pekáča zlejte a neskôr ho použite do omáčok. Kosti vložte do hrnca a zalejte studenou vodou. Z pekáča zoškrabte výpeky a prelejte ich do hrnca ku kostiam.
3. Koreňovú zeleninu položte na plech a pečte 15–20 minút. Potom ju hodte do hrnca, pridajte víno (na 15 litrov použijete približne celú fľašu) a zalejte studenou vodou.
4. Pridajte Kampotské korenie a ďalšie korenie, bobkový list, petržlenovú vňať, zostávajúcu zeleninu a varte na miernom ohni asi 9–16 hodín. Každú hodinu odoberajte penu, aby polievka nebola zakalená. Z toho istého dôvodu podlievajte vývar iba studenou vodou, ak je potrebné.
5. Hrniec nepokryte pokrievkou ani polievku nemiešajte, para musí unikať, nesmie sa v hrnci zrážať, aby vývar dýchal.
6. Po 16 hodinách je vývar excelentný! Preceďte ho cez sito. Zeleninu vyhadzujeme, čerstvú si pripravíme do polievky dusením na masle. Zemiaky nakrájané na kocky uvarte v osolenej vode a cesnak pečte v šupke 10–15 minút v rúre, potom ho rozbaľte a dajte na tanier s polievkou. Pred podávaním môžete posypať jarnou cibuľkou a pridať chilli.
7. Podľa chuti môžete do polievky pridať rezance – či už domáce, alebo kupované.
Vývar vydrží dlho sceznený v chladničke, ale môžete ho tiež zmraziť, napríklad vo vaničke na kocky ľadu a potom ho kedykoľvek použiť do omáčok.
Dobrú chuť!
Autorka: Nemehlo v kuchyni

