Špagety s omáčkou z pečených paprík s černým Kampotským korením

Ingrediencie

  • 300 g kvalitných cestovín

Ingrediencie – omáčka

Ingrediencie – strúhanka

  • 25 g strúhanky (ideálne domáca z usušeného pečiva)
  • 30 g parmezánu alebo pecorina
  • čerstvý alebo sušený tymian

Postup

1. Papriky umyte, dajte na plech/pekáč, pridajte paličku cesnaku prestrihnutú z jednej strany a pokvapkajte troškou olivového oleja. Pečte v rúre predhriatej na 220 °C. Počas pečenia papriky obracajte a pečte asi 30 minút, kým nie sú mäkké a zvonka hnedé až čierne.

2. Hotové papriky dajte ihneď do strednej misy a zhora prikryte potravinovou fóliou tak, aby nikde neunikal vzduch – papriky je potrebné zapaariť. Papriky po 5-10 minútach vyberte, zbavte jadierok a šupky, ktorá by sa vďaka zapareniu mala ľahko dať stiahnuť dole.

3. Z paličky cesnaku vyberte alebo vytlačte jednotlivé strúčiky a spolu s olúpanými paprikami ich rozmixujte dohladka.

4. Ďalej uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Nikdy nedávajte cestoviny do studenej vody a vždy vodu dostatočne osoľte! Tiež si dávajte pozor, aby boli uvarené „al dente“, teda na skus. Po uvarení budete cestoviny ešte krátko prehrievať v omáčke, kde sa ešte ľahko dopečú.

5. Rozmixovanú paprikovú omáčku prelejte do širšieho hrnca alebo vyššej panvice a začnite ohrievať. Pridajte soľ, lístky tymianu a oregana podľa chuti a podľa toho, ako sú bylinky staršie (príp. pol lyžičky – 1 celú lyžičku sušeného korenia).

6. Pokračujte pridaním mascarpone a premiešajte v omáčke. Nakoniec dochuťte čerstvo
namletým/rozdrceným čiernym korením – ideálne Kampotským, ktoré má o poznanie príjemnejšiu a výraznejšiu chuť než klasické čierne korenie.

7. Uvarené cestoviny sceďte a preložte do hrnca/panvice s omáčkou. Pol minúty spolu prehrejte. V sekáčiku/mixéri rozomelte parmezán a tymian spolu so strúhankou. Ak by strúhanka sama o sebe nebola dostatočne chrumkavá, predtým ju opražte na suchej panvici a nechajte vychladnúť.

8. Hotové cestoviny s omáčkou podávajte posypané syrovou strúhankou, čerstvými bylinkami a čiernym Kampotským korením.

 

Dobrú chuť!

Autorka: Mamachefcz