Špagety s omáčkou z pečených paprík s černým Kampotským korením
Ingrediencie
- 300 g kvalitných cestovín
Ingrediencie – omáčka
- 450 g červenej papriky
- 1 palička cesnaku
- 60 g mascarpone
- čerstvý alebo sušený tymian
- čerstvé alebo sušené oregano
- čerstvo mletý/drcený čierny Kampotský korenie
- Kampotská soľ
Ingrediencie – strúhanka
- 25 g strúhanky (ideálne domáca z usušeného pečiva)
- 30 g parmezánu alebo pecorina
- čerstvý alebo sušený tymian
Postup
1. Papriky umyte, dajte na plech/pekáč, pridajte paličku cesnaku prestrihnutú z jednej strany a pokvapkajte troškou olivového oleja. Pečte v rúre predhriatej na 220 °C. Počas pečenia papriky obracajte a pečte asi 30 minút, kým nie sú mäkké a zvonka hnedé až čierne.
2. Hotové papriky dajte ihneď do strednej misy a zhora prikryte potravinovou fóliou tak, aby nikde neunikal vzduch – papriky je potrebné zapaariť. Papriky po 5-10 minútach vyberte, zbavte jadierok a šupky, ktorá by sa vďaka zapareniu mala ľahko dať stiahnuť dole.
3. Z paličky cesnaku vyberte alebo vytlačte jednotlivé strúčiky a spolu s olúpanými paprikami ich rozmixujte dohladka.
4. Ďalej uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Nikdy nedávajte cestoviny do studenej vody a vždy vodu dostatočne osoľte! Tiež si dávajte pozor, aby boli uvarené „al dente“, teda na skus. Po uvarení budete cestoviny ešte krátko prehrievať v omáčke, kde sa ešte ľahko dopečú.
5. Rozmixovanú paprikovú omáčku prelejte do širšieho hrnca alebo vyššej panvice a začnite ohrievať. Pridajte soľ, lístky tymianu a oregana podľa chuti a podľa toho, ako sú bylinky staršie (príp. pol lyžičky – 1 celú lyžičku sušeného korenia).
6. Pokračujte pridaním mascarpone a premiešajte v omáčke. Nakoniec dochuťte čerstvo
namletým/rozdrceným čiernym korením – ideálne Kampotským, ktoré má o poznanie príjemnejšiu a výraznejšiu chuť než klasické čierne korenie.
7. Uvarené cestoviny sceďte a preložte do hrnca/panvice s omáčkou. Pol minúty spolu prehrejte. V sekáčiku/mixéri rozomelte parmezán a tymian spolu so strúhankou. Ak by strúhanka sama o sebe nebola dostatočne chrumkavá, predtým ju opražte na suchej panvici a nechajte vychladnúť.
8. Hotové cestoviny s omáčkou podávajte posypané syrovou strúhankou, čerstvými bylinkami a čiernym Kampotským korením.
Dobrú chuť!
Autorka: Mamachefcz

