Blog

Hledáte gastronomickou dokonalost? Pátrejte po hvězdách Great Taste

Blog

Hľadáte gastronomickú dokonalosť? Pátrajte po hviezdach Great Taste

Doprajete si radi jedlo vycibrenej chuti a tej najvyššej kvality? Na trhu samozrejme môžete nájsť celú radu výrobcov či obchodníkov, ktorí nešetria u svojich produktov chválou. Nie vždy sú však tieto slová podložené pravdou a často ide len o marketingovú stratégiu, ktorá má za cieľ len jedno: predať. Ako teda spoznať skutočne kvalitný výrobok? Záruka kvality pre zákazníka Odpoveďou na túto otázku môže byť ocenenie Great Taste. Toto ocenenie by sa dalo prirovnať k akýmsi Oscarom sveta gastronómie či michelinským hviezdam sveta gastronomických podnikov. Jedná sa skrátka o akreditačný systém, vďaka ktorému má spotrebiteľ istotu, že produkt, ktorý kupuje, dosahuje tie najvyššie kvality. O tom, či je prihlásenému udelená hviezda Great Taste, rozhoduje porota zložená z viac než 500 na slovo vzatých odborníkov – volá sa Guild of Fine Food. Tí môžu produktu udeliť jednu, dve, prípadne aj tri hviezdičky, ak ide o skutočne výnimočný gastronomický zážitok. Zároveň však môže produkt odísť s prázdnou, ak sa nepozdáva. Čo vlastne počet hviezd znamená? 1 hviezda: jednoducho lahodnéIde o produkt, ktorý vyniká svojou fantastickou chuťou. Podľa poroty Guild of Fine Food získa svoju hviezdu približne 25 % z celkového počtu prihlásených produktov. 2 hviezdy: mimoriadneNadmieru chutná potravina. Menej než 10 % prihlásených produktov získa takéto ocenenie. 3 hviezdy: vynikajúciNeobyčajne delikátny a chutný produkt! Každoročne toto ocenenie získa iba 2 % z prihlásených potravín z celého sveta. A samotní porotcovia odporúčajú, aby ste rozhodne z obchodu neodchádzali bez jeho zakúpenia.  Koľko hviezd môžete nájsť u nás Od minulého ročníka súťaže sa môžeme pochváliť hneď niekoľkými hviezdami Great Taste. Tie má napríklad náš tmavý červený Kampotský korenie. Najväčší úspech v celosvetovom meradle však zožal náš lyofilizovaný korenie. Nielenže si odniesol vysvedčenie, na ktorom sa blyšťali hneď tri hviezdy, ale zároveň sa nám s ním podarilo dosiahnuť vôbec najvyššie ocenenie, ktoré je možné vo svete gastronómie získať. Ak sme spomenuli, že Great Taste možno vnímať ako gastronomický ekvivalent filmových Oscarov, potom tou zlatou soškou, ktorú si zo súťaže praje odniesť každý prihlásený, je tzv. Golden Fork, teda Zlatá vidlička. Tá je udeľovaná tým najlepším z najlepších, a v minulom ročníku si ju z viac než 14 tisíc prihlásených produktov zo 108 krajín sveta odnieslo iba 14. A náš lyofilizovaný korenie bol jedným z nich. Čo porotcov na tomto mrazom sušenom zelenom korení tak očarilo? Ochutnajte sami!
Golden Fork, gastronomický Oscar dokazující tu nejvyšší kvalitu našeho pepře

Blog

Golden Fork, gastronomický Oscar dokazujúci tu najvyššiu kvalitu našeho korenia

Je až neuveriteľné, ako sa kvalita potravín dokáže premietnuť do nášho bežného života. Kvalitné potraviny totiž ovplyvňujú kvalitu pripravovaných jedál, ktoré prirodzene ovplyvňujú celkové zdravie, teda fyzickú i psychickú kondíciu. Ako však spoznať, ktoré výrobky a suroviny sú skutočne tými kvalitnými? Napríklad podľa tzv. Zlatých vidličiek (Golden Fork). Filmové hviezdy dostávajú zlatú sošku, gastronomické vidličku Ak by sme mali opísať ocenenie Golden Fork, najlepšie by sa hodilo prirovnanie k slávnym Oscarom. Zatiaľ čo vstupenkou na slávnostný galavečer Oscarov je nominácia od Filmovej akadémie, v prípade Golden Fork sa stáva nomináciou získanie troch hviezd v súťaži Great Taste, ktoré práve Golden Fork udeľuje. O tom, kto získa tri hviezdy, rozhoduje porota zložená z 500 porotcov. Tí následne vyberajú aj tých najlepších z najlepších, ktorých ocenia Zlatou vidličkou. Až do minulého roku by ste nenašli žiadny český gastronomický produkt, ktorý by na toto najvyššie ocenenie dosiahol. V minulom roku sa nám však podarilo takmer nemožné a z viac než 14 tisíc produktov sme sa stali jedným zo 14 ocenených soškou Zlaté vidličky. Prečítajte si celý článok, ako sa to celé vlastne udialo. Svetový unikát, ktorý nikde inde nenájdete Toto najvyššie ocenenie sveta gastronómie sme obdržali za náš mrazom sušený zelený Kampotský korenie. To, čo na ňom porota ocenila, je nielen jeho mimoriadna chuť, ale celkovo ju zaujala filozofia našej značky .pepper..field. Na svete totiž nenájdete príliš veľa potravín, pri ktorých máte istotu, že ich nákupom podporíte priamo farmárov, ktorí ich vypestovali na svojich plantážach za svojím skromným domom. Nákup korenia u .pepper..field totiž vy sami priamo ovplyvňujete životy Kambodžanov v tom najpozitívnejšom slova zmysle. Zaručuje im vyšší životný komfort, ktorý v ich prípade znamená pravidelný prísun potravín, možnosť zabezpečenia lekárskej starostlivosti pre seba a celú rodinu a príležitosť dopriať svojim deťom vzdelanie. A práve to je pre nás tou najväčšou odmenou, ktorá zatieni aj onen zlatý lesk gastronomického ocenenia Golden Fork.
Jak nás napadl lyofilizovaný pepř?

Blog

Ako nás napadol lyofilizovaný korenie?

Človek sa občas pustí do projektov, ktoré spočiatku považuje len za experiment a nemá od nich príliš veľa očakávaní. Presne tak odštartoval aj príbeh nášho lyofilizovaného korenia, ktoré sa stalo jednou z najlepších gastronomických pochúťok sveta. Za čerstvým korením už nemusíte až do Kambodže Jeho príbeh začal v momente, keď sme si lámali hlavu nad tým, ako zákazníkovi ponúknuť chuť čerstvého koreniaceho zrna. Tá je totiž u čerstvých zelených bobúľ výrazne odlišná než u zŕn následne sušených. Ako na to? Ak by sme čerstvé koreniace zrná iba zozbierali, zabalili a poslali do Európy, z Ázie by dorazili v stave, ktorý by rozhodne nebol vhodný na konzumáciu. Kambodžské korenie je totiž organický produkt, ktorý na sebe nemá žiadnu ochrannú vrstvu pesticídov. Preto bolo najprv nutné vymyslieť spôsob, ako koreniace zrná zakonzervovať a pripraviť ich tak na dlhú cestu. Pomocníkom nám pri tomto úkone sa stal špeciálny nálev zo soľného kvetu. Jeho receptúru sme koncipovali tak, aby bol schopný udržať čerstvosť plodov počas ich dlhej cesty a pritom výrazne nemenil tú jedinečnú chuť, ktorá bola v celom projekte alfou i omegou. Naopak – aby túto chuť dokázal pozdvihnúť! Prišiel, videl, čerstvý bol a zvíťazil Ďalší úkol prišiel v momente, keď sme čerstvý, naložený korenie z Kambodže otvorili u nás doma. Museli sme sa zamyslieť nad tým, ako ho v čo najčerstvejšej podobe dostať k zákazníkom. Nechať plody v náleve bolo jedným z riešení, ktoré však nesplnilo naše požiadavky na trvanlivosť a kvalitu. Ako teda ďalej? Odpoveď sa naskytla v podstate sama vo chvíli, keď sa Lukáš, jeden z našich spoluzakladateľov, dal do reči počas veľtrhu For Gastro s Lukášom Zachom zo Zach's pesto & chilli. Lukáš mal vtedy už bohaté skúsenosti so tzv. lyofilizáciou, ktorá by podľa neho mohla byť riešením. A mal pravdu! Po četných pokusoch sušenia koreniacich zŕn mrazom sa nám nakoniec skutočne podarilo vytvoriť unikátny produkt a svetový unikát, ktorý za svoju chuť získal ocenenie Golden Fork, teda pomyselný Oscar vo svete gastronómie.  Objavte aj vy jeho unikátnu, prirodzenú chuť.
Z Anglie jsme dovezli světové gastronomické ocenění Golden Fork jako dosud jediní v ČR

Blog

Z Anglicka sme priniesli svetové gastronomické ocenenie Golden Fork ako doteraz jediní v ČR

Je nedeľa popoludní a na veľtrhu v grófstve Yorkshire v Anglicku porota Guild of Fine Food vyhlasuje finálne výsledky Golden Fork, najvyššej gastronomickej trofeje, ktorú možno získať v rámci celosvetovej súťaže. Do súťaže sa prihlásilo 14 113 produktov zo 108 krajín sveta a iba 14 z nich dosiahne na tohto pomyselného gastronomického Oscara. Medzi celosvetovou konkurenciou zloženou z tých najlepších rumov Južnej Ameriky či vyhlásených nórskych syrov je aj náš lyofilizovaný korenie. „Nie je časté, že by také vysoké ocenenie dostal nováčik v súťaži, “ počujeme od okolitých skúsených súťažiacich. Do poslednej chvíle nervózne čakáme na výsledok. A potom to príde. Náš lyofilizovaný korenie sa oficiálne stal tým najlepším a najoceňovanejším na svete! Za celú 27-ročnú históriu súťaže Great Taste Awards sa túto trofej nepodarilo získať žiadnemu inému produktu z Českej republiky. Viac než 500 porotcov Guild of Fine Food hodnotí počas dvoch mesiacov všetky produkty, ktoré sa do súťaže prihlásili. Každý z nich je starostlivo ochutnávaný naslepo špičkovými šéfkuchármi, nákupcami, predajcami, reštaurátormi či potravinárskymi kritikmi. Potraviny sú následne hodnotené jednou, dvoma a tromi hviezdičkami. Medzi celosvetovou konkurenciou nájdeme 3 hviezdičky u českých produktov veľmi zriedka. Tento rok sa ocenením Great Taste mohli pýšiť hneď dva druhy nášho Kampotského korenia, čo je samo o sebe veľký svetový úspech. Nikdy predtým sa nestalo, že by český produkt dosiahol ešte vyššie a potvrdil svoju nomináciu na Golden Fork. A potom sme prišli my. Teraz sme oficiálne jediný držiteľ tejto celosvetovo uznávanej gastronomickej trofeje vďaka nášmu lyofilizovanému zelenému Kampotskému koreniu, ktoré lyofilizujeme na českých strojoch s unikátnou receptúrou. Potvrdené – náš korenie je naozaj tým najlepším na svete Porotcovia v súťaži Great Taste Awards hľadajú skutočne skvelú chuť bez ohľadu na značku alebo obal. U nášho lyofilizovaného korenia môžu nájsť nielen to – je totiž celosvetovým unikátom. „Na začiatku bola túžba priviesť do Európy naozaj čerstvé korenie. Jeho delikátna chuť, keď sa ešte za zelená utrhne z koreninovej liány,“ popisuje náš Lukáš, spoluzakladateľ značky. Aby mohol byť produkt vôbec nominovaný na ocenenie Golden Fork, musí vyhrať 3 hviezdičky Great Taste, ktoré sa vyhlasovali tento rok v septembri. Z 218 takto ocenených produktov neskôr dosiahlo na nomináciu Golden Fork 33 produktov – a už samotná nominácia pre nás znamenala obrovský úspech. Iba 14 ocenených potravín z celého sveta nakoniec vyhralo. Absolútne špeciálna a unikátna potravina, takto znie konečný verdikt prísnej poroty Guild of Fine Food. U nášho Kampotského korenia navyše viete, že nakupujete maximálne férovo a podporujete dobrú vec. „ Je to nepísateľný pocit radit sa medzi špičkové svetové potraviny ako sú tie najlepšie syry, panenské olivové oleje, alebo napríklad také delikatesy ako sú ustrice. Je to pre nás česť a sme si istí, že čerstvý lyofilizovaný Kampotský korenie medzi ne rozhodne patrí,“ zhodujú sa Lukáš a Lenka, obaja spoluzakladatelia našej značky a tohtoroční hrdí vystavovatelia lyofilizovaného korenia v Anglicku. Dobýjali sme celosvetovú súťaž a môžeme tak pomôcť viac ľuďom Od roku 2018, kedy sme projekt založili, podporujeme cez 200 malých farmárskych rodín v regióne Kampot v Kambodži výkupom Kampotského korenia tým najférovejším a najviac udržateľným spôsobom. Rovnakého roku sa s nami do projektu zapojila aj Česká rozvojová agentúra, ktorá nám v rámci rozvojového programu pomohla vyvinúť tiež lyofilizované korenie vďaka nákupu českých strojov od LYOTRADE, na ktorých potom ďalej sušíme čerstvé korenie mrazom. Domov vám od nás dorazí pravá autentická Kambodža a vy si na oplátku môžete byť istí, že pomáhate konkrétnym ľuďom žiť kvalitný život aj v iných častiach sveta. „Keď korenie takto upravíte, stačí ho doma namočiť do oleja či akejkoľvek tekutiny, guľôčka opäť nasaje vlhkosť a vráti sa do rovnakého stavu, v akom bola tesne pred utrhnutím,“ vysvetľuje naša Klára, spoluzakladateľka značky. „Chceli sme cielene v ČR vyvinúť produkt, ktorý nemá nikto iný na svete a vďaka nemu môžu byť naše farmárske rodiny konkurencieschopné veľkým zahraničným farmám, ktoré zatiaľ ovládajú región Kampot,“ dodáva s úsmevom pre ňu vlastným. Činy sú mocnejšie než slová To, že naozaj pomáhame a snažíme sa meniť svet k lepšiemu, dokazuje aj naša tohtoročná výhra v Cenách SDGs, kde nás Asociácia spoločenskej zodpovednosti ocenila ako druhú najlepšiu firmu v kategórii Biznis. Ako jedna z najudržateľnejších firiem Česka si do budúcnosti kladieme ešte vyššie nároky v pomoci kambodžským rodinám farmárov aj vďaka našej postupnej expanzii na zahraničné trhy tento rok a v nasledujúcich rokoch.
Naše pepřová hvězda: gastronomický Oscar pro lyofilizovaný Kampotský pepř

Blog

Naša korenistá hviezda: gastronomický Oscar pre lyofilizovaný Kampotský korenie

Absolútny svetový unikát – to je mrazom sušený čerstvý Kampotský korenie s morskou soľou. Špeciálny proces lyofilizácie zaručuje, že takto upravená potravina si zachová maximálnu čerstvosť, kvalitu a veľmi intenzívne chuťové akcenty. U Kampotského korenia ochuteného morskou soľou znamená tento proces skutočnú chuťovú explóziu – toho si tento rok všimla aj prísna porota Guild of Fine Food, ktorá zasadá v Londýne na prestížnych Great Taste Awards a ocenila ho tromi hviezdami. Kampotské lyofilizované korenie sa tak zaradilo medzi 1,5 % takto ocenených potravín. Potravina, ktorú nemá nikto na svete Už 27 rokov oceňuje porota tie najlepšie potraviny na svete. Tie každý rok získavajú svoj „filmový Oscar“. Viac ako 500 porotcov hodnotí počas dvoch mesiacov všetky produkty, ktoré sa do súťaže prihlásili. Každý z nich je starostlivo ochutnávaný naslepo špičkovými šéfkuchármi, nákupcami, predajcami, reštaurátormi či potravinárskymi kritikmi. Medzi celosvetovou konkurenciou sa pre tri hviezdy historicky našlo miesto iba pre dve české potraviny. Teraz má medzi nimi miesto ako ďalší zlatý víťaz aj lyofilizované zelené Kampotské korenie, ktoré do Česka dovážame ako 100 % organický fair trade produkt. Porotcovia v súťaži Great Taste Awards hľadajú skutočne vynikajúcu chuť bez ohľadu na značku alebo obal. U lyofilizovaného korenia môžu nájsť nielen to. „Na začiatku bola túžba priviesť do Európy naozaj čerstvé korenie. Jeho delikátna chuť, keď sa ešte za zelená utrhne z koreninovej liány,“ opisuje Lukáš Hejtmánek, jeden z našich zakladateľov, ktorý sa na vývoji lyofilizovaného korenia od začiatku výrazne podieľal. Lyofilizácia alebo sušenie mrazom Lyofilizácia je proces, pri ktorom dochádza k hlbokému sušeniu koreninových zŕn pomocou mrazu a vďaka nemu si korenie uchová svoju maximálnu autentickú chuť, ktorá je nesmierna v porovnaní s akýmikoľvek inými druhmi korenia na svete. „Keď korenie takto upravíte, stačí ho doma namočiť do oleja či akejkoľvek tekutiny a guľôčka opäť nasaje vlhkosť a vráti sa do rovnakej podoby, v akej bola tesne pred utrhnutím,“ vysvetľuje Lukáš. Všetky zaujímavosti o procese lyofilizácie a odporúčania, ako s naším korením pracovať v kuchyni nájdete v našom článku, kde sa zrodila myšlienka lyofilizovaného Kampotského korenia. Tri hviezdičky znamenajú v žargóne ocenenia Great Taste jedno jednoduché slovíčko: vynikajúci. Je to ocenenie pre mimoriadne chutnú potravinu, ktorú každý rok získa menej než 2 % prihlásených výrobkov z celého sveta. Samotné ocenenie vás nabáda k tomu, aby ste neodchádzali z obchodu bez nákupu takejto potraviny. U nás si navyše môžete byť istí, že nakupujete maximálne udržateľne a podporujete dobrú vec.  Gastronomický unikát so srdcom na pravom mieste Keď sme v roku 2018 začínali s naším projektom .pepper..field, pripojila sa k nám aj Česká rozvojová agentúra. V rámci rozvojového programu v Kambodži, ktorý má za cieľ zlepšiť ekonomickú situáciu malých farmárov, nám pomohla vyvinúť tiež lyofilizovaný korenie vďaka nákupu českých lyofilizátorov LYOTRADE, na ktorých sa suší. Zákazníkovi tak domov dorazí pravá autentická Kambodža a on si na oplátku môže byť istý, že pomáha konkrétnym ľuďom žiť kvalitný život aj v iných častiach sveta. S lyofilizovaným korením varia radi aj šéfkuchári Náš lyofilizovaný korenie si obľúbili vyhlásené české reštaurácie. Napríklad Casa de Carli v Prahe teraz varí svoje menu, do ktorého ho zakomponovala! V menu ho teraz nájdeme aj v Londýne, kde sa s ním v rámci Trojhviezdičkovej večere varilo vo vyhlásenom podniku Copper & Ink finalistom Master Chefa a jedným z porotcov súťaže Tonyho Rodda. Ako už názov večere napovedá, išlo o jedlá zostavené z hviezdne ocenených potravín tohto roku. Nemôžeme sa dočkať, až sa s niektorými receptami pochválime. Je to neopísateľný pocit radí sa medzi špičkové svetové potraviny ako sú tie najlepšie syry, panenské olivové oleje alebo napríklad také delikatesy ako sú ústrice. Je to pre nás česť a sme si istí, že čerstvý lyofilizovaný Kampotský korenie medzi ne rozhodne patrí. 
Chuť a vůně zeleného lyofilizovaného pepře

Blog

Chuť a vôňa zeleného lyofilizovaného korenia

Čerstvý zelený korenie je unikát, na ktorý na domácom trhu len tak nenarazíte. Je totiž extrémne zložité previezť zelené koreniové zrná cez pol planéty tak, aby nestratili nič zo svojej kvality. Preto je nevyhnutné zelené korenie na uchovanie jeho kvality určitým spôsobom upravovať. Po jeho usušení sa z neho stáva klasické čierne korenie, niektorí obchodníci ho preto nakladajú do slaného nálevu podobne ako kapary. Tento proces však uberá koreniu na jeho charakteristickej chuti.  Čerstvý, takmer ako z plantáže My sme sa preto vydali cestou lyofilizácie zeleného korenia, teda sušenia mrazom, vďaka ktorému sme schopní dopraviť ho na váš stôl v takej forme, aby si zachoval väčšinu zo svojej sviežosti. Doma ho stačí len namočiť, dodať mu vlhkosť a korenie sa vráti do svojho pôvodného stavu. Dôležité je tu pripomenúť, že zelené korenie do mlynčeka nepatrí. Vôňa zeleného korenia z oblasti Kampot je jasná a pikantná s jemnými ovocnými tónmi limetky, ktoré stoja na kafrovom a mätovom podklade s jemnými dozvukmi zeleného jablka. Po plnom rozvinutí prináša zelené korenie príjemnú vôňu borovice a citrusových plodov s jemným náznakom sviežosti nektariniek. Chuť, ktorá sa ničomu nevyrovná Chuť zeleného korenia je plná sviežosti a iskrenosti. Dá sa prirovnať k čiernemu koreniu, avšak s oveľa zaujímavejším nádychom orechov. Zelené korenie je jemné a ľahko korenisté s tónom kampotskej zeminy plnej minerálov a miestnej soli presýtenej klímou. Zelené korenie je tak trochu iným gurmánskym zážitkom, než ktorý prinášajú ostatné druhy Kampotského korenia. Zavedie vás priamo na koreniovú plantáž a dá vám ochutnať malý kúsok Kampotského raja vo svojej najautentickejšej podobe.
Ochutnejte lyofilizovaný Kampotský pepř

Blog

Ochutnajte lyofilizované Kampotské korenie

„Radi by sme ochutnali ten Ďrstvý zelený korenie tak, ako ho jete v Kambodži, “ počúvali sme od zákazníkov často. No a tak sme sa pre tento nápad nadchli, až vznikol absolútny svetový unikát – mrazom sušený Ďrstvý zelený Kampotský korenie. Jednoducho a dobre naši farmári nazbierali Ďrstvé zelené bobuľky, ktoré sme vakuovali spolu so soľou a poslali k nám do Českej republiky. Tu sme si následne prenajali lyofilizátor od českej firmy LYOTRADE a pikantný poklad bol na svete! Proces lyofilizácie však trvá veľkmi dlho, preto je jeho dodávka značne limitovaná. Preč je lyofilizované korenie tak dobré? Špeciálny proces lyofilizácie slúvi na uchovanie maximálnej kvality, Ďrstvosti a chuťových akcentov pravého Ďrstvého Kampotského korenia – z Kambodže až na váš tanier! Toto korenie je rovnako ako ostatné naše korenia 100% organický fair trade produkt, s láskou zbieraný, ktorý sme osobne vyvinuli ako prvý na svete. Vĭaka lyofilizácii sa neuveriteľná intenzita Ďrstvého Kampotského korenia zjemní a pri konzumácii tak cítite delikátnu koreninovú chuť, ktorá pripomína Ďrstvo utrhnuté bobuľky na kambodžském pobreží, avšak s oveľk jemnejšou intenzitou. Často sa nás pýtate, ako ho použiť v kuchyni Jeho hravosť v kombináciách s rôznymi jedlami je takmer nekonečná! Pri spojenie s tekutinou či olejom guľk opäť nasiakne vlhkosť a chutí ako čerstvé – hodí sa dokonale k steakom a akémukoľkolvek mäsu, na prípravu omáček, do cestovín, na mäso či nadrvený na grilovanie. Poteší aj vegetariánov v šalátoch s bylinkami, v rizotách (napr. čerstvý špargľový) alebo ho môžete jesť len tak! Nezaračuje sa do mlynčeka, používa sa v kuchyni celý, prípadne nadrvený hmoždirom. Ako dlho mi lyofilizované korenie vydrží? Toto Ďrstvé korenie je zatavené v doypackovom vrecku a vydrží minimálne tri mesiace bez skladovania v chladničke. Ak si ho plánujete uchovať dlhšie, odporújame ho dať do chladničky. Soľ pôsobí ako prirodzený konzervant, takže sa nemusíte obávať, že by jeho kvalita slabla. Dôležité je hlavne pochopiť, ako lyofilizované Kampotské korenie funguje v kuchyni a že je čerstvým korením, nie sušenou variantou. V praxi to znamená naučiť sa využívať jeho celé guľky, maximálne ich hrubo nadrvenú verziu, ktorá sa ideálne zapracováva v priebehu varenia, aby nasala tekutiny dovnútra. Tip na jednoduché tapas: prekvapila vás doma návšteva? Ak máte kvalitné pečivo a olivový olej, odporújeme nadrviť lyofilizované korenie, dať ho do misky s olivovým olejom a pečivo v ňom namáčať. U nás v .pepper..rodine má toto jednoduché tapas vychádzajúce z Talianska veľký úspěch!